Drogredeneringen 

Jet Bussemamer en Rembrandts kopen

De schilderijen van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit die Frankrijk en Nederland voor 160 miljoen euro samen kochten

In de Volkskrant van 3 oktober schrijft kunstkenner Jan Six een doorwrocht bertoog over de misvattingen die ten grondslag liggen aan de de aankoop door de Nederlandse staat, met onder meer:

“Vind ik het een absurde prijs? Nee, als handelaar zou ik een grote glimlach hebben wanneer ik twee Rembrandts mag verkopen voor zoveel geld. Dat is handel. Maar wanneer een politicus met publiek geld een aankoop doorduwt onder het mom dat haast geboden is omdat ‘de werken anders heel snel naar het verre buitenland verdwijnen’, dan weet ik mij voorgelogen.”

Pieter van Os schreef dezelfde dag in NRC Handelsblad met andere argumenten tegen de overhaaste gedeelde aankoop van de schilderijen met nationalistische argumenten:

“Tikje xenofoob wel. En behalve dat, gaan Tweede Kamer en afgestudeerd kunsthistoricus Alexander Pechtold ermee voorbij aan de geportretteerden (nieuwe rijken die hun fortuin buiten de deur verdienden) en ook aan Rembrandt zelf, die graag verkocht aan buitenlandse opdrachtgevers. Hij wilde het maken in wat nu Italië heet, zo blijkt uit een brief die hij een buitenlandse opdrachtgever schreef. Door zijn gierigheid en grilligheid kwam het niet vaak tot een deal, maar als hij aan het buitenland verkocht, was het aan rijkaards uit streken zo ver als Sicilië.”

 

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen