Weer gevalletje clientelisme 

Hans van Baalen

De auto-industrie betaalde de VVD-europarlementariër. Die er vervoglens nog een leugen bovenop doet over zijn integriteit.

Gelezen: Onthulling Ton F. van Dijk

Van Baalen was commissaris bij Mercedes-Nederland (8.000 euro per jaar) en lid van de adviesraad van de RAI (4.000 euro per jaar). De laatste heeft als expliciete taak om het Europarlement te beïnvloeden. Zo blijf je dicht bij het vuur.

 

Nu heeft Hans van Baalen per direct twee nevenfuncties in de auto-industrie neergelegd. Niet nadat hij de volgende leugen nog even had gedebiteerd:

“Ik vind niet dat mijn onafhankelijkheid in het geding is. En ik hou me dan ook keurig aan de integriteitsregels van de VVD. Ik ben geen woordvoerder auto-industrie, dus is er geen probleem. Het geld dat ik er mee verdien geef ik bovendien keurig op aan de belastingdienst.”

Uit de VVD-regels: ”Uw handelen wordt gekenmerkt door onpartijdigheid, dat wil zeggen dat geen vermenging optreedt met oneigenlijke belangen en dat ook iedere schijn van een dergelijke vermenging wordt vermeden. U vervult geen nevenfuncties die een voorzienbaar risico vormen voor een integere invulling van uw functie.”’
O ja, hij schreef wel even een een opiniestuk in de Volkskrant met het benadrukken van de belangen van de auto-industrie.

Wat zeuren we nou toch? Van de beloning voor een Europarlementslid kun je niet rondkomen.

 • Reacties

 • toto | 01/10/15 om 10:09

  Ik verwacht, dat de proleet van Baalen, in het vervolg geen bankstorting, maar niet te achterhalen envelopjes met inhoud gaat ontvangen.

 • eric | 03/10/15 om 15:09

  Dit is precies waarom het europarlement niet werkt en waarom het bedrijfsleven zoveel macht heeft. Voor het luttele bedrag van 12.000 euro kopen ze een hoop invloed. Opportunist Van Balen voelt de twitterstorm al aankomen en geeft zijn commisariaatjes op. Commisariaatjes die hij als hij een echt politicus zou zijn helemaal niet had moeten hebben. Maar goed: wie geeft hier nou om? Waar is nou die storm van verontwaardiging? We vinden het ondertussen heel gewoon dat onze parlementariers dit soort baantjes hebben. Niemand doet iets wanneer een verkeers minisiter ineens directeur wordt bij een vliegtuig maatschappij (die hij tijdens zijn ministerschap aardig heeft behandeld. )Integriteit en politiek gaan moeilijk samen.

 • Jaap | 06/10/15 om 19:50

  Een Eerlijke politicus moet nog geboren worden .En een VVDer wordt opgeleid om te liegen en bedriegen .Ik zag deze meneer van Baalen pas geleden in een soort van Religieus praat programma ..en dan denk je (als je niet beter weet) wat een nette meneer is dat toch.Hij is in staat om zijn moeder te verpatsen voor een paar knaken. Niet voor het gezin ,maar voor het gewin.

 • Gillesa | 08/10/15 om 13:58

  Het merendeel van onze politici spreken om hun gedachten te verbergen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen