Telegraaf en RTL misleid door Studentenvakbond? 

Student kiest niet voornamelijk vanwege later salaris

Studentenvakbond maakt stemming en media gaan erin mee.

Gelezen: Volkskrant Wetenschap, 5 september 2015

Telegraaf: Studenten gaan voor het grote geld: “Jongeren die komende maand aan hun studie beginnen, kiezen overduidelijk voor geld. Uit inschrijvingscijfers van Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten blijkt dat vooral de studies techniek en rechten in vergelijking met vorig jaar populair zijn… Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zorgt het sociaal leenstelsel ervoor dat studenten meer rekening houden met hoeveel geld ze later gaan verdienen. Dat blijkt zwaarder te wegen dan wat ze belangrijk en interessant vinden.”

RTL: Student vindt veel verdienen belangrijker dan interessante studie: “Technische opleidingen en studies als rechten winnen aan populariteit onder studenten. De inschrijfcijfers van universiteiten en hogescholen nemen vergeleken met vorig jaar een hoge vlucht. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vermoedt dat jongeren door de invoering van het sociaal leenstelsel kiezen voor een studie die later een goedbetaalde baan oplevert.

Wetenschapsredacteur Tonie Mudde van de Volkskrant weerlegt de beweringen, overigens zonder de studentenvakbond te noemen of te laken.

De populariteit van technische studies en rechten stijgt volgens cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) al jaren, ook vóór invoering van het leenstelsel. En bij de meeste rechtenstudies is onlangs de numerus fixus afgeschaft.

De absolute nummer 1 qua verdiensten voor nwet afgestudeerden is tandheelkunde volgens Elsevier met na 1,5 jaar werken al 5.400 euro salaris per maand. Het aantal aanmeldingen voor tandheelkunde is dit jaar juist met 12 procent gedaald. “Ook de aanmeldcijfers voor de sectoren economie en gezondheid – doorgaans goed voor een aardig zakcentje op de werkvloer – gingen omlaag.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen