Fraai termen voor Leugens.nl 

Nepwetenschap en fopcongres

Heb je dan ook fopwetenschappers en nepcongresbezoekers? Wat doen die zoal de hele dag?

Gelezen: Artikel Richard de Boer, Volkskrant 4 juli 2015

“Wetenschappers moeten zich profileren, en daar spelen oplichters handig op in. Welkom in de wonderlijke wereld van de nepconferenties en dubieuze publicaties.”

Nieuw zijn de dubieuze pulicaties allerminst. Al sinds 2010 fungeert bijvoorbeeld Beall’s List van bedrieglijke wetenschapsuitgevers – en tijdschrifttitels op internet: “Potential, possible, or probable predatory scholarly open-access publishers”
De teller staat op ruim 800 uitgevers en zo’n 700 tijdschriften. Ja, leg daar maar neer. Trowuens, ook van bedrog in de reguliere wetenschap weten lezers van Leugens.nl alles.
Maar dat van die fopcongressen wist ik niet. Je zou wellicht wetenschappers die erin tuinen moeten ontslaan. Want hoe kritisch ben je als je inschrijft voor zo’n congres?

Fraaie inleiding van Richard de Boer: “In een koffiecorner van het NH Hotel in Naarden staan twee promovendi van de Universiteit van Manitoba met bedremmelde gezichten aan een tafeltje. Ze hebben elk zojuist hun onderzoek gepresenteerd op de tweedaagse conferentie van de World Academy of Science, Engineering and Technology (WASET). Maar dit was niet de bijeenkomst waarvoor ze uit Canada waren overgevlogen, bekennen ze enigszins beschaamd.

Zij kwam voor een internationale conferentie over werktuigbouwkunde, hij voor een conferentie over numerieke stromingsmechanica. In een sober congreszaaltje blijken ze samen met chemisch technologen uit Maleisië, biologen uit Kazachstan en muziekpedagogen uit Servië in één en dezelfde hutspotconferentie te zijn beland.

In de pauze tussen twee sessies maakt een Chinese ruimtevaarttechnoloog in z’n beste Engels duidelijk dat hij geen enkele vakgenoot heeft getroffen. De sfeer blijft niettemin rustig en beleefd op de conferentie, waar zich een babylonische spraakverwarring voltrekt tussen onderzoekers uit totaal verschillende disciplines en werelddelen.”

Verder lezen bij de Volkskrant.

 

  • Reacties

  • Nico | 04/08/15 om 22:45

    En dan heb je neppers, die naar een congres gaan en er eigenlijk niets te zoeken hebben en soms ook nog een cochair bezetten. Dat was op een congres van Internoise 2002 in Den Haag.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen