Voor nietsvermoedende vakantiegangers 

Dieventekens in De Telegraaf

Langjarig broodje aap verhaal gepubliceerd op Reiskrant.nl en weer foetsie.

“za 20 jun 2015, 07:30
Dieventekens op de gevel woning
Je denkt de boel lekker te hebben afgesloten en veilig op vakantie te kunnen. Maar dan heb je net die tekeningetjes op de pui gemist…
Tijdens hun verkenningstocht laten dieven soms tekens op de gevel achter die hun handlangers wat extra informatie verschaft over de desbetreffende woning.
Is het huis beveiligd door middel van een alarm of een hond, is er (n)iets waardevols of moeten ze oppassen voor oplettende buren? Middels zogenoemde Bargoense tekens worden eerdergenoemde zaken op de gevels van nietsvermoedende vakantiegangers gezet.
We zetten de tekens voor u op een rijtje, zodat u ze wellicht op tijd zult herkennen.


De bron van het verhaal was een wakkere collega op de graphic-afdeling. Wendy Roep, maker van Reiskrant.nl op de redactie van De Telegraaf, publiceerde het bericht zonder te checken voor ‘nietsvermoedende vakantiegangers’.

Ze zegt: “Er kwamen toen zo veel reacties op social media dat het een hoax was. Toen ben ik gaan googlen en bleek het inderdaad al jaren te circuleren. Toen heb ik het weggehaald.”

Niet rectificeren? “Nee, daar is internet te vluchtig voor. Daar wil ik geen kostbare ruimte op de website aan spenderen. Ik had het wel kunnen rechtzetten op social media, mar dat is ook niet gebeurd”, zegt Roep in eerste instantie.

In tweede instantie vindt ze dat niet juist: “We hadden wellicht een vervolgbericht moeten plaatsen. Is niet gebeurd. Leermoment.”

Het bericht haalde de krant De Telegraaf van zaterdag niet. De chef van de Reiskrant, Ron Peereboom Voller, zegt het bericht wel aangeboden te hebben gekregen, maar publiceerde het niet.

  • Reacties

  • vanhetgoor | 07/07/15 om 22:08

    Dit artikel is waar èn het is niet weer. Het is deels waar en deel achterhaald, een paar jaar geleden was er een dergelijk verhaal in het Sinterklaasjournaal waarbij met tekens op de muur naast de deur geschreven kon worden of Zwarte Piet in dat huis welkom was om te overnachten of niet. Ik heb destijds uiteraard dat teken op de muur geschreven, het staat er nog. Zwarte Piet is welkom, en zijn zak met cadeaux natuurlijk ook!

    Op dit moment worden er geen Bargoense tekens meer geschreven, vermoed ik! Maar begin vorige eeuw wel. Het zou misschien kunnen dat het incidenteel nog gebruikt wordt. Er zijn nu ook nog mensen die gebruik maken van de Fax, terwijl dat nu ook achterhaald is.

  • Henk Veldman | 22/08/15 om 11:13

    Waar ik me wel eens aan erger is dat steeds geen teken is bij films waar bijvoorbeeld wel gewaarschuwd wordt dat er seks, geweld of ruw taalgebruik in de film voorkomt maar niet een teken waar gewaarschuwd wordt dat er in de film op sommige momenten wordt gerookt. Zoiets wil je je kinderen toch niet laten zien?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen