Smeerlapjes van het onzuiverste water 

Hufter Bert van Leeuwen en de EO

Evangelische valskopjes zetten om eigen gewin medemens te kijk om eigen gewin. Tijd om het bedrijf op te heffen?

Gelezen: Volkskrant, 17 juni 2015Skyhigh TV, producent van mijnheer Bert van Leeuwen, laat weten:

“In de uitzending van het programma Hufterproef op 3 juni 2015 is geen recht gedaan aan Sylvia Voogel, zij is ten onrechte neergezet als een racistisch persoon. Het spijt de Evangelische Omroep (EO) en producent SkyhighTV dat dit is gebeurd, zij bieden hun oprechte excuses aan.

Het programma Hufterproef filmt de reacties van voorbijgangers die worden geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag van anderen. In de aflevering van 3 juni nam de mevrouw in kwestie het op voor een vrouw (in werkelijkheid een actrice) die werd gediscrimineerd door een winkelier. Het tegendeel blijkt echter in de gemonteerde uitzending, waar de mevrouw juist lijkt in te stemmen met het handelen van de winkelier.

De EO neemt maatregelen om dit alles recht te zetten. Een nieuwe montage van de uitzending komt beschikbaar opwww.npo.nl/uitzending-gemist. En in de uitzending van woensdag 17 juni 2015 (20.30u op NPO3) zal het betreffende item worden gerectificeerd. Zo willen de EO en producent SkyhighTV rechtdoen aan mevrouw Voogel.”

Hufterproef is een verborgen camera-programma waarin presentator Johan Eikelboom onderzoekt hoe mensen reageren als ze geconfronteerd worden met asociaal gedrag. Laten ze het gebeuren, lopen ze weg of grijpen ze juist in? Wie is er hufterproof?

De fout van de makers van het EO-realityprogramma Hufterproef had voor mevrouw Voogel grote gevolgen. De vrouw, de 51-jarige Sylvia Voogel, werd na een uitzending ernstig bedreigd op internet en durfde haar huis niet meer uit.

In de aflevering van 3 juni 2015 was te zien dat een vrouw met een hoofddoek in een winkel allerlei discriminerende opmerkingen van de verkoper (een acteur) naar haar hoofd geslingerd kreeg. Sylvia nam het voor de vrouw op, maar dat is niet uitgezonden. Wel was te zien dat Sylvia zegt dat de ‘verkoper’ gelijk heeft, als de nepverkoper uitlegt waarom hij zulk soort mensen niet in zijn zaak wil hebben.

Dat ‘gelijk’ sloeg niet op wat hij zei. Ze zei dat ze het met hem eens was, omdat hij aangaf dat hij strengere maatregelen tegen diefstallen wil nemen. Het ging niet om de moslima in het gesprek. Ze laat het er niet bij zitten en heeft een advocaat in de arm genomen. Ze Ik wil de makers aanklagen wegens smaad.

Skyhigh Television sprak aanvankelijk van een ‘slordigheid’ en weigerde te rectificeren. Uiteindelijk werd dat aangeboden als de vrouw de zaak zou ‘laten rusten’, zo blijkt uit een mailwisseling die is ingezien door de Volkskrant. De vrouw weigerde dit. De beelden waren tot dinsdag nog te vinden op Uitzending Gemist en werden veelvuldig bekeken en gedeeld op internet.

Op 5 juni werd de uitzending herhaald. De beelden van Sylvia Voogel waren niet verwijderd. Er blijven e-mails heen en weer gaan, maar in actie komen Skyhigh en de EO niet. Na een paar dagen krijgt zoon Melvin een e-mail van Bert van Leeuwen, de eigenaar van Skyhigh Television en de presentator van Het Familiediner. Of hij iets wil afspreken om de vervelende zaak nog eens te bespreken. Voogels zoon gaat niet op de uitnodiging in.

Op Facebook

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen