Voor Raad voor de Journalistiek 

Jaap ten Wolde contra Merijn Rengers

Gewraakte integriteitsonderzoeker in het geweer tegen publicaties Volkskrant.

 

Op de agenda van de Raad voor de Journalistiek van 29 mei 2015:

“Klacht van J. ten Wolde tegen M. Rengers en de Volkskrant over de artikelen “Integriteitsbureau in de vuurlinie” en “Onderzoek naar integriteit was onzorgvuldig”. Volgens klager is sprake van onjuiste en onevenwichtige berichtgeving. Bovendien is ten onrechte vermeld dat klager niet zou hebben willen reageren. Verder maakt klager er bezwaar tegen dat de krant de berichtgeving niet heeft gerectificeerd althans zijn ingezonden brief niet heeft geplaatst.”

Uit het eerste artikel Integriteitsbureau in de vuurlinie staat online:

“Na zijn vertrek richtte Ten Wolde het bureau BING op, gespecialiseerd in integriteitskwesties bij (lokale) overheden. Maar BING is, mede door optreden van Ten Wolde, zelf niet meer boven elke twijfel verheven – een lastige situatie voor een bureau dat politici en ambtenaren de maat moet nemen.

‘Als je het leest, dan denk je dat Ten Wolde onderzoek heeft gedaan in Albanië aan de Schie’, zegt Hans Boet tegen de rechters. ‘Terwijl het nergens over ging. Het zijn in feite een paar uit de hand gelopen lokale kwesties, die tot krankzinnige proporties zijn opgeblazen. Zijn rapport leest als een editie van de Privé of de Story, en de daaropvolgende kwaadsprekerij heeft in onze mediasamenleving de rest gedaan.’”

Het tweede artikel staat online onder de titel Onderzoek integriteit oud-burgemeester was onzorgvuldig:

“Het integriteitsonderzoek dat de Schiedamse oud-burgemeester Wilma Verver in 2011 de kop kostte, was onzorgvuldig en niet objectief. De onderzoeker, voormalig KPMG-kopstuk Jaap ten Wolde, wordt om die reden berispt.

Dit staat in een donderdag gepubliceerd vonnis van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Volgens deze rechtbank zijn de conclusies die Ten Wolde trok over de Schiedamse burgemeester ‘ongenuanceerd en onvolledig’. Ook bood Ten Wolde, een van de grondleggers van integriteitonderzoeken bij politici, haar ‘niet op de juiste wijze gelegenheid om op een concept van het rapport te reageren’…

… De intussen gepensioneerde Jaap ten Wolde, die recentelijk het boekje Ik ben integer, Jij bent integer schreef, wil niet reageren.”

Rengers werkt inmiddels voor NRC.

 

 • Reacties

 • Rick | 09/10/15 om 13:44

  Voormalig BING-directeur daagt Volkskrant voor de rechter

  Voormalig BING-directeur Jaap ten Wolde daagt de directie van de Volkskrant voor de rechter. Hij eist in een kort geding dat de krant alsnog het juiste beeld schetst rond de BING-rapportage over de affaire van Verver, de oud-burgemeester van Schiedam.

  De Raad voor Journalistiek oordeelde onlangs dat de Volkskrant en betrokken journalist onzorgvuldig hebben gehandeld in een in 2014 geplaatst artikel over dit onderwerp. Ten Wolde pleit voor een vereniging van kwaliteitsjournalisten met een gedragscode, net zoals in de onderzoekswereld van accountants het geval is.

  De Volkskrant schetste in een aantal artikelen het beeld dat BING/Ten Wolde slecht onderzoek zou hebben gedaan en dat de conclusies in het rapport naar aanleiding van een onderzoek naar het handelen van toenmalige burgemeester Verver ondeugdelijk waren. Voor columnist Sitalsing van diezelfde krant was dit aanleiding tot het schrijven van een vernietigende column over Ten Wolde.

  Tuchtrechters hadden de klachten over de onderzoeksmethodiek echter ongegrond verklaard en na de tuchtzaak bleven nog zestien van de zeventien conclusies betreffende Verver overeind. Onder deze zestien conclusies zijn conclusies van machtsmisbruik, belangenverstrengeling en handelen in strijd met een of meerdere kernbegrippen van de Gedragscode voor bestuurders van de gemeente Schiedam. De zeventiende conclusie is door de drie rechters in hoger beroep niet als onjuist gekwalificeerd, maar als zijnde te ongenuanceerd en onvolledig. Vijf rechters achtten deze conclusie in eerste aanleg daarentegen voldoende onderbouwd.

  Lees het volledige artikel op de site van Accountant.nl.

 • Paul de Vries | 12/11/15 om 14:32

  Het is de wereld op zijn kop: Jaap ten Wolde en zijn BING verwoesten menig levens met onjuiste / onzorgvuldige / onprofessionele rapporten zoals geconcludeerd door Tuchtrechters. Ten Wolde wordt hierom zelfs berispt….En hij geeft nergens een fout toe. Sterker nog: hij roept overal dat hij in hoger beroep gaat of schuilt zich achter hele smerige leugens. En dan schrijven mensen daarover en dan? Gaat hij anderen achterna met procedures en schadeclaims!

  Lachwekkend! Ten Wolde is volgens mij de weg helemaal kwijt.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen