Net zo wellustig 

Mannen wreder dan vrouwen? Niet waar

Met uitoefening van macht was het al bekend, maar ook met geweld doen vrouwen niet voor mannen onder.

Gelezen: International Criminal Law Review 15(2), Volkskrant,

In conflicten zoals in Irak, Syrië, Soedan en Sierra Leone moorden, martelen en zelfs verkrachten vrowuen net zo makkelijk als mannen.

 

Deze opzienbarende conclusie velt Alette Smeulers (foto), vermaard criminologe aan de universiteiten van Tilburg en Groningen na onderzoeken naar daders en slachtoffers in vele oorlogen.

Vrouwen die gruweldaden begaan worden al snel neergezet als uitzondering en/of als geestelijke gestoord. Maar volgens Smeulers zijn het gewoon vrouwen die gisteren nog de luiers stonden te verschonen of piepers te jassen en vandaag de noodzaak voelen om de vijand een kopje kleiner te maken.

De genocide in Rwanda in 1994 toonde naar schatting 200.000 Hutuvrouwen die met plezier deelnamen aan het afslachten van bijna 1 miljoen Tutsi’s.

In de strijd tussen de Koerden en IS zijn de rollen van vrouwen vandaag de dag goed zichtbaar: vrouwen doen graag mee aan het in de pan hakken van de tegenstander en deinzen niet terug voor de daartoe noodzakelijk geachte portie wreedheid.

Na Israël ziet ook Nigeria de nodige vrouwen die zelfmoordaanslagen plegen met veel slachtoffers tot gevolg. Gedwongen? Vaak niet, zegt Smeulers.

En zelfs verkrachting? Smeulers stelde vast dat tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone in de jaren ’90 vrouwelijke rebellen met flessen meededen aan groepsverkrachtingen van vrouwen van de tegenpartij. Net als in Rwanda.

Vier op de tien verkrachte vrouwen in de burgeroorlog in Congo wees een vrouw aan als dader. And remember Lynndie England?

Dat er minder vrouwen dan mannen deelnemen aan wreedheden heeft louter een sociaal-economische oorzaak en is een kwestie van tijd.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen