Schaterlachend gekeken naar de tronies van gelovigen 

Zelfbedrog maakt het barre leven draaglijk

Vikram Gandhi doet goede handel in aandacht als nepgoeroe ‘Kumaré’. Een hil;arische documentaire, ofwel: de behoefte aan bedrog om het leven draaglijk te maken.

Gezien en gelezen: Kumaré op 2Doc, NRC

Vikram, een Amerikaanse filmmaker van Indiase afkomst is verbaasd over het succes van Oosters geloof in de Westerse wereld. En wil aantonen dat je als verlichte goeroe tot in het oneindige, letterlijk, onzin kan prediken.

Juist vanwege de grote behoefte aan illusie. Vikram Gandhi noemt zich Kumaré en kleedt zich in een rood gewaad, laat z’n baard staan, neemt een Indiaas accent aan en leert wat yoga- en meditatietechnieken.

Binnen een mum van tijd heeft hij een groep trouwe volgers met de ‘blauw-lichtmeditatie’ en mantra’s als ‘Be all that you can be’, met de zachtaardigheid verkondigd die de geloofwaardigheid in feite draagt.

Hans Beerekamp schrijft in zijn recensie in NRC: “De volgelingen zijn geen idioten, integendeel. Er zit een advocate van ter dood veroordeelden bij, die alle recht heeft op stress. En de algemeenheden die Kumaré verkondigt zijn op zichzelf niet onwaar. Hij luister ook goed: als de advocate vertelt dat ze zich kan ontspannen door diepzeeduiken, benadert Kumaré haar de volgende keer met een snorkel en zwemvliezen.”

Een passende toevoeging met de logica van de nepgoeroe. Goedgemaakt met deze fraai toevoeging: “Morgen gaat in The Passion (EO/KRO) opnieuw een ongelovige zich als Jezus verkleden en miljoenen, grotendeels ietsisten en agnosten, gaan zich daar goed bij voelen.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen