Kinderen beter aanspreken op waarden 

Liegen bestraffen leidt tot nog meer liegen

Kinderen verminderen het jokken niet als er straf dreigt, integendeel.

Gelezen: Ouders.nl, Journal of Experimental Child Psychology

Kinderen straffen na het ontdekken van een leugen voorkomt een volgende keer jokken niet. Integendeel, de kans op jokken neemt toe.

Onderzoekers van de McGill University in Montreal lieten ruim 370 kinderen van 4 tot 8 jaar alleen met een speelgoedje dat achter hen lag. Ze mochten niet omkijken, en werden stiekem gefilmd.

Ruim tweederde van de kinderen had stiekem gekeken. Van hen jokte tweederde daarover. Naarmate de angst voor straf groter was nam de kans op jokken toe.

“Dus: hoe kun je je kinderen stimuleren om zo veel mogelijk de waarheid te vertellen? Niet door ze te straffen als ze liegen, of door ze te dreigen met straf, maar door een moreel appèl op ze te doen om eerlijk te zijn. Bij jonge kinderen door te zeggen dat je hun ouders daar blij mee maakt, en bij oudere kinderen door te verwijzen naar goed en kwaad”, aldus Ouders.nl.

Dat kritiek heeft: nergens wordt verteld waar de ‘straf’ nou precies uit bestond, als de kinderen niet de waarheid spraken. Het enige wat daarover wordt gezegd, is dat het ‘ernstige gevolgen’ zou hebben als ze zouden jokken.

En even geestig als intelligent: “Daarnaast viel het ons op dat ‘de waarheid spreken’ stilzwijgend als ‘goed’ wordt beschouwd. Alsof je altijd de waarheid zou moeten spreken. Wat natuurlijk onzin is. Er zijn talloze situaties waarin liegen of jokken heel nuttig kan zijn. Het is een fundamenteel onderdeel van ons sociale functioneren.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen