Pot en ketel 

Wetenschappelijke illusionisten

Hans Dooremalen en Herman de Regt, wetenschapsfilosofen aan de universiteit van Tilburg, nemen Victor Mids de maat.

 


Gelezen:  Medialogica van Jean-Pierre Geelen in de Volkskrtant, 24 januari 2013

Zaterdag 17 januari 2015 schreven Herman de Regt en Hans Dooremalen (2015) de opinierubriek “Geachte…”, een periodieke open brief in het Brabands Dagblad, gericht aan Victor Mid. Die doetop tv als ‘illusionist’het programma ‘Mindf*uck’, met de pretantie gedachten te lezen. Of zoiets. In elk geval zichtbare onzin.

De wetenschappers menen er serieus op in te moeten gaan en JP Geelen fileert deze pretentie en malle uitvoering. “Wetenschap toont dat dit niet zo kan.”

De Tiulburgers: “Veel kijkers hebben (helaas) niet door dat zulke verklaringen juist onderdeel zijn van je trucs. De kijker vergeet dat in jouw programma niets is wat het lijkt, en denkt dat de zogenaamde psychologische verklaringen echte psychologische verklaringen zijn.”

Geelen: “’Veel kijkers’. Dat klinkt opnieuw weinig wetenschappelijk. Zijn wetenschapsfilosofen helderziend? Zouden de heren wetenschappers echt na drie weken Mindf*ck al een kwalitatief kijkersonderzoek hebben verricht en precies in kaart hebben wat kijkers wel en niet door hebben?”

De filosofen: “Dat is in onze ogen niet wenselijk; in onze samenleving maken velen gebruik van psychische hulp, en op jouw manier koesteren ze al snel overdreven verwachtingen van die hulp.”

Geelen: “Opnieuw een sterk staaltje wetenschap van de Tilburgse telepaten. Vraag niet hoe het kan, maar in de hoofden van hele volksstammen patiënten weten ze feilloos de gapende leegte in hun hersenpan te peilen.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen