Hardnekkig religieus misverstand 

Mohammed afbeelden mag wel

Bespotten is een ander verhaal, maar een plaatjesverbod bestaat niet.

Gelezen: Christiane Gruber in Newsweek,

Helpt de rede tegenover de leugens van religieuze fanatici? Die kans is miniem, zo leert de geschiedenis. Maar moordende moslims en hun sympathisanten doen er goed aan om eens wat te lezen van Christiane Gruber, professor aan de Universiteit van Michigan en onderzoeker naar islamitisch kunst en boeken die alles weet van de schilderijen van de profeet Mohammed

De profeet afbeelden zou streng verboden zijn volgens hedendaagse moslims. Ze kennen hun geschiedenis noch hun geschriften. Er bestaat geen verbod op het afbeelden van Mohammed in de Koran, de Hadith of vroege theologische geschriften zoals van Ibn Qudama.

profeet Mohammed

Ofschoon latere regelneven zoals Ibn Taymiyya wel zeurden over afbeeldingen, maar zonder expliciet verbod om de profeet te tekenen. Maar de meeste geleerden stonden afbeeldingen toe, als ze maar niet gebruikt werden om de profeet op te hemelen.

Daar heeft een van de laatste geleerden, Muhammed’Abdu nog expliciet op gewezen. Wel was er vaak onenigheid over het al dan niet toestaan van afbeeldingen. Maar de hele Islamitische cultuur is doortrokken van afbeeldingen, al waren die tot de 19e eeuw niet wijd verbreid en beperkt tot kunst die weinigen onder ogen kwam.

Zo toont de Bibliothèque Nationale, ook in Parijs behalve een hommage aan de omgekomen tekenaars van Charlie Hebdo ook een expositie van vroege islamitische kunst ook afbeeldingen van Mohammed – een vredige stroom bezoekers trok. Onder één dak.

  • Reacties

  • Peter | 13/12/15 om 21:16

    Mohammed was een valse profeet…Hij was een bloeddorstige warlord die zijn vijanden vermoordde en zijn ideologie met het zwaard verspreidde. Wie oorlog en moord predikt, kan nooit een profeet zijn….Elk nuchter en intelligent mens moet toegeven dat de islam geen beschaving kent en alleen leidt tot massamoorden, bomaanslagen, verkrachtingen, onderdrukking van weerlozen, onderdrukking van vrouwen, verkrachting van vrouwen, en heel veel verdriet en pijn….

  • Gillesa | 06/01/16 om 13:10

    We kennen een aantal wereld godsdiensten,die allen beweren de waarheid te hebben terwijl een gemeenschappelijke waarheid ontbreekt.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen