Eminent wetenschapper 

Ewald Engelen

Verzon een lijst met leugenaars.

Gezien/gelezen: NCRV Altijd Wat, Volkskrant

De namenlijst met de zogeheten ‘schaduwelite van Nederland’ in het boek De Schaduwelite van hoogleraar Ewald Engelen is een ‘gimmick’. Zegt de financieel geograaf nu zelf.

Hij geeft de uitgever de schuld, want volgens Ewald ligt de schuld altijd bij een ander. Daar wordt je in Nederland immers een bekend columnist mee. ‘Hunnie verpesten het, ik ben brandschoon’.

Hij zegt in Altijd Wat over de lijst: ‘Het is verzonnen door de uitgever. Je moet een boek van 240 pagina’s nu eenmaal aantrekkelijk maken.”

Hij zegt nu spijt te hebben dat in het boek over twee pagina’s een namenlijst is opgenomen met de personen die tot de schaduwelite behoren, volgens Ewald. Met namen als Arnoud Boot, Sweder van Wijnbergen, Mark Rutte, Wim Kok, Jan-Peter Balkenende, Wouter Bos en Eberhard van der Laan. Alsmede voormalig Unilever-topman Morris Tabaksblat, al drie jaar dood.

Deze elite beschuldigt Engelen ervan “willen en wetens feiten te hebben verdraaid, leugens verspreid, verwarring gesticht, burgers te hebben gechanteerd, toezichthouders te hebben geïntimideerd en wetenschappers te hebben gecorrumpeerd”.

Op de vraag  van de Volkskrant wie er dan loog, kan Ewald niet zo gauw een antwoord geven. Het antwoord had kunnen luiden: “Ik natuurlijk, want m’n werk moet wel verkopen.”

 • Reacties

 • bob | 25/11/14 om 14:58

  ‘name dropping’ heeft meestal geen zin en zegt niet zoveel; het wordt snel vingertje wijzen ofschoon er momenteel geen vinger op deze differentiale wond gelegd kan worden . het is echter wel een krachtig verkoopargument.
  mogelijk zijn sommige spelers, in hun rechtlijnigheid, zich helemaal niet bewust van het spel. en staan deze openbare figuren dan in de schaduw? of zijn ze de schaduw? zelfs een rekeninghouder is medeplichtig zou je chargerend kunnen zeggen!
  het hoort toch zo en iedereen doet mee, is de gedachte, het wordt immers zo aangeleerd en al lang zo gedaan; een beetje door de bomen het bos niet zien.
  maar sweder..? die had wel mijn sympathie en staat lubbers er wel tussen? en arnold heertje? ja of nee?
  jammer van deze commerciële ‘faux pas’ , het doet echter niet veel af aan de integriteit van het intellectuele verzet van de heer engelen.

 • frisdenker | 27/11/14 om 20:54

  Dit geeft wel een hele nwe dimensie aant begrip leugen.
  Misschien kun je beter ff naar t interview kijken en het boek lezen, voordat je foutief citeert.
  En, de genoemde feiten vinden nog steeds plaats. Lees s een krant of wat.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen