Verzonnen personage 

Marokkaanse politicoloog Nizar Mourabit

Kreeg zomaar een plek in het discours over allochtonen en de islam.

Gelezen: De Correspondent, Volkskrant, Trouw

(Zie het profiel van Nizar op Facebook, met een veelzeggende schare weldenkende vrienden die het goed doen in het opiniemakerscircuit: Sunny Bergman, Thierry Baudet, Paul Sebes, Özcan Akyol. Tofik Dibi, Mano Bouzamour, Simone van Saarloos, Nazmiye Oral, Ronald Giphart, Joyce Roodnat, Daan Heerma van Voss, Nachoum Wijnberg, Hans den Hartog Jager, Bert Wagendorp, Peter Buwalda, Manon Uphoff en Britta Böhler.)

Hier zijn verzamelde publicaties en aandacht. Joop.nl was de eerstre die hem een podium gaf. “Francisco van Jole van Joop.nl zegt in een reactie dat zoiets niet had mogen gebeuren. ‘Hij had een mail verstuurd met gegevens, we hebben hem gedurende het proces niet gebeld. Anderzijds: waarom zou je een opiniestuk onder een valse naam schrijven?”

De Volkskrant bekent natuurlijk geen fout: “Chef opinie Arnout Brouwers ziet niets knaps of heldhaftigs in dit project. ‘We willen ons niet verlagen tot een niveau waarbij we ondubbelzinnige bewijzen zoals een kopie van het paspoort van auteurs moeten vragen…wie dat vertrouwen schaadt, kan ver komen.”

Trouw wel: “Monic Slingerland, chef opinie van Trouw, vindt het heel vervelend dat het artikel op deze manier in de krant heeft gestaan. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Wij gaan altijd de auteurs na die we niet kennen, we hebben op internet gezocht en via de mail een aantal keer contact gehad met  Mourabit.”

“Nizar Mourabit werd geboren op Facebook. Om precies te zijn: op 20 november 2013. Na een jaar is hij uitgegroeid tot officieus woordvoerder van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Veelgevraagd door kranten, radio en tv. Becommentarieerd door iedereen van GeenStijl, tot columnist Stephan Sanders die in een stuk op 18 oktober 2014 in NRC Handelsblad Mourabit aan een doorwrochte analyse.

Zijn naam reikt inmiddels tot in Amerika, waar het Gatestone Institute, een prominente Amerikaanse denktank, hem aanhaalt als gerespecteerd ‘Muslim commentator.’

En hij is het levende bewijs dat je nagenoeg iedereen van alles kunt overtuigen. Nelle Boer is een beeldend kunstenaar uit Zwolle en de man die achter Nizar Mourabit schuil blijkt te gaan. Hij is een kunstenaar die van ‘professioneel liegen’ zijn werk heeft gemaakt.

Tot vandaag, de dag dat dit artikel verschijnt, ging hij door het leven als Nizar Mourabit. Een Marokkaanse politicoloog uit Emmeloord, met beeldende kunst als liefhebberij.” (Verder lezen bij de Correspondent.)

Vandaag breekt Femke Halsema in een column op de Correspondent de staf over deze actie van Nelle Boer

Het was hem niet te doen om het foppen van media maar het tonen wat een Marokkaanse identiteit teweeg brengt in de media:

 

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen