Vooral voedseleffecten veelal zwaar overdreven 

John Ioannidis

Legt falen in de wetenschap bloot.

 

Gelezen: Interview Volkskrant Magazine 18 oktober 2014

Prachtig vraaggesprek van Maarten Keulemans met de schrijver van de bom Why Most Published Research Findings Are False uit 2005. John Ioannidis heeft eerder alle roem geha, onder meer in een krachtig artikel in The Atlantic: Lies, Damned Lies, and Medical Science.

Vele wetenschappelijke ontdekkingen waren bij nader inzien toevalstreffers, vergissingen of had men het te rooskleurig opgeschreven. Linksom of rechtsom: de mooiste medische vindingen bleken na een poosje op zijn best sprookjes.

Over geloof als basis voor onderzoek: “Het begint als we ergens in geloven en op zoek gaan naar het bewijs. Vaak levert het onderzoek dan in eerste instantie inderdaad bewijs dat hier sprake is van een sterk effect.

Maar naarmate we meer onderzoek doen, blijkt het allemaal minder spectaculair te liggen. Vaak blijkt het effect dat we dachten te hebben aangetoond, niet eens te bestaan….de vloek van de winnaar: dit verschijnsel heeft vele namen. Je ziet het overal in de wetenschap. Naarmate er meer onderzoek wordt gedaan, neemt de grootte van het effect dat je in eerste instantie vond steeds meer af.”

Leuke vraag van Maarten Keulemans: “Hoe weet ik dat uw onderzoek wel klopt?”

Antwoord: “Omdat dit zo universeel is. In het laboratoriumonderzoek naar nieuwe medicijnen bijvoorbeeld blijkt dat van de beste studies maar 11 tot 25 procent naderhand met succes kan worden herhaald. Of neem het proefdierenonderzoek: daar zitten ze met honderdduizenden behandelingen die weliswaar werken bij proefdieren, maar vervolgens niet of nauwelijks blijken te werken bij de mens.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen