Regeren met halve waarheden 

Trucs van de lobby in De Haag

Arco Timmermans en Rinus van Schendelen duiden het politieke lobbycircuit.

Gelezen: Tom-Jan Meeus in NRC Handelsblad, 27 september 2014

Tom-Jan Meeus schrijft wekelijks uitstekende analyses van het Haagse circuit.

De beroepsvereniging van lobbyisten, de Bvpa, al ruim zeshonderd leden. “Nederland heeft nu dus viermaal zoveel lobbyisten als Tweede Kamerleden….

De lobbyist die zo vaardig is even tevoren een gevoelig thema op het beleidsterrein van het betreffende ministerie te pluggen, heeft de mogelijkheid alle publiciteit over dat debat weg te kapen. De politieke agenda is van niemand meer. En dus van iedereen.”

Hij citeert Arco Timmerman, hoogleraar Public Affairs: “Standpunten zijn hier belangrijker dan de onderbouwing ervan: zo worden halve waarheden hier gemakkelijk onderdeel van het debat.”

En Rinus van Schendelen (foto) over een truc die hij zelf toepaste: Bedrijven verhullen commerciële door een stichting op te richten om tegenover Kamerleden suggereren dat ze een ideëel doel hebben. “Dat is echt niet bij één geval gebleven, en daar zijn vele mensen van de op de hoogte.”
Zelfde laken een pak met crowdfunding: als bedrijf suggereren dat je voor een bepaald doel vele kleine donateurs wierf die je doel dus steunen, maar zelf het project dragen

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen