Foppen met reality-programma’s 

Ewout Genemans

Ewout GenemansExploiteert kwetsbare deelnemers op TV, maar wil ze beschermen tegen journalistiek onderzoek dat Genemans zelf als bedrieger ontmaskert.

Gelezen: Volkskrant webartikel en krantenartikelen 22 september 2014

De stukken van Haro Kraak beginnen met de vraag: “Hoe echt is reality-tv?” Perfecte eerste zin voor Leugens.nl, ofschoon het vervolg zou kunnen luiden: Maakt het voor de kijker wat uit of reality-tv nu echt is of in scene gezet?”

Eigenlijk niet, toch? De kijker zit ter ontspanning voor de buis en zapt dan eens naar iets waar het etiket ‘amusement’ op staat, en dan naar informatie om gretig feiten te vernemen of zich eens flink te ergeren. Een onthoofdinkje hier, een beetje seks daar; slachtoffers van een vliegtuigrampje hier, van zwakzinnigen in een reality-programma daar. De lijn is flinterdun.

Maar de afspraak is: reality-tv is echt, of zoiets. Producent No Pictures Please van Ewout Genemans verdient daar de centen mee, met ranzige programma’s met ware ervaringen: Ik heb HET nog nooit gedaan, Fans!, Passie in de polder, From Russia with love en 5 Extreem.

Op een forum schreef een van de deelnemers aan ‘Ik heb HET nog nooit gedaan’ al dat er bedrog in het spel was door deelname van acteurs. Haro Kraak zocht het verder uit en inderdaad: de jongens en meisjes van Ewout Genemans bedotten de boel.

Nu is dat nog daaraan toe, wat maakt het voor de kijkers naar ranzigheid uit? Maar de heer Genemans meende Kraak te moeten weerhouden van zijn onderzoek. Citaten:

“Op de eerste dag van de voorbereiding van dit artikel over Ewout Genemans en zijn productiebedrijf No Pictures Please – de eerste mailtjes naar (oud-)werknemers zijn net verstuurd -gaat de telefoon. ‘Met Ewout Genemans. Ik begrijp dat je achter mijn rug mensen benadert. Ik heb dat liever niet. Zij vinden dat niet fijn. Je brengt ze in een moeilijke situatie. Daarnaast heb ik niets te verbergen. Waarom kom je niet langs voor een interview?”

Dat doet Kraak, benadert ondertussen uiteraard deelnemers voor zijn onderzoek en biedt die aan om desnoods anoniem te melden hoe het gaat. Want ze moesten voor geheimhouding tekenen.

“Een paar dagen later belt Ewout Genemans weer. ‘Je bent nog steeds mensen aan het benaderen. Ik wil dat niet. Die kandidaten hebben een Geheimhoudingsverklaring ondertekend. Als ze met jou praten, lopen ze het risico een claim van RTL te krijgen. Dat zijn flinke bedragen. Het gaat vaak om kwetsbare mensen die niet gewend zijn met de pers om te gaan.”

Kraak: “Voor de duidelijkheid: dit zijn de mensen die Genemans zelf op televisie zet.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen