Draaien voor geld 

Rhino Rescue Project

Geld voor waardeloos maken van de neushoornhoorn door impregnatie met verf en chemicaliën.

Gelezen:  NRC Ombudsman 20 september 2014

Ombudsman Sjoerd de Jong zocht even uit hoe leugenachtig een zogenoemd ‘goed doel’ kan zijn

De Nationale Postcode Loterij kende op het Goed Geld Gala in februari 2014 14 miljoen euro toe aan een project met als kernpunt het waardeloos maken van de hoornhoornhoorn door impregnatie (infusion) met verf en chemicaliën. Dit zou de stroperij beperken.

 

Alleen, dat impregneren, een experimentele methode van het zogeheten Rhino Rescue Project, werkte eigenlijk niet. Correspondent Bram Vermeulen schreef dat. De Zuid-Afrikaanse Peace Parks Foundation verzweeg dat.

De Loterij krijgt 1,5 miljoen terug van de stichting. Niettemin beweerde de Nationale Postcode Loterij dat Vermeulen fout zat. Edoch, het voorstel om subsidie te krijgen kent verschillende versies. “Het Rhino Rescue Project, dat de methode ontwikkelde, is in het eerdere voorstel nog een key partner maar uit het tweede vrijwel volledig verdwenen.” Op de feestelijke bijeenkomst werd nog een filmpje vertoond van het Rhino Rescue Project, dat inmiddels al uit het project was geschrapt.

“Heeft de krant dan weer alles goed gedaan? Nee, want de krant vroeg de projectplannen bij de Loterij niet op en had dat wel moeten doen. Er is op de valreep een draai gemaakt in het project, maar dat gebeurde al voor het Gala, niet pas daarna. Het punt is: het publiek bleef er onkundig van.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen