Zou het helpen? 

CBS tegen liegen

‘Wij moeten ervoor zorgen dat het niet zo ontzettend gemakkelijk meer is om te liegen met onze cijfers.’

Gelezen: NRC

Het Centraal Bureau voor de Statistiek gaat op eigen initiatief cijfers publiceren over actuele maatschappelijk debatten. Ook wil het CBS de eigen informatie beter duiden om te voorkomen dat de cijfers worden verdraaid.

Dat zegt Tjark Tjin-A-Tsoi, de nieuwe directeur-generaal van het CBS, in een interview in NRC Handelsblad. Het CBS verlaat straks soms zijn rigide neutraliteit in publicaties om te voorkomen dat het tegendeel van die neutraliteit het gevolg is: dat mensen gaan cherrypicken uit CBS-data om hun eigen gelijk te bevestigen.

Als voorbeeld noemt Tjin-A-Tsoi het debat over ongelijkheid in de samenleving. “Er wordt bijvoorbeeld heel makkelijk gezegd: 20 procent van de huishoudens heeft 80 procent van alle bezittingen in Nederland.”

CBS begint ook met open data, dat wil zeggen dat direct ook datasets beschikbaar zijn; een enorme karrenvracht.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen