Niet waar, behalve voor Nederlandse media 

800 babylijkjes in een beerput

Massaal feiten aaneen geplakt in Engeland en Nederland. ANP en Volkskrant hoeven het niet recht te zetten.


Gelezen: New Republic, Forbes, Spiked, Volkskrant 28 juni 2014, rubriek Lopend Vuur

Irish Mail on Sunday op 25 mei ‘A mass grave of 800 baby’s’. Overgenomen Daily Mail, maar ook bij serieuze kranten sloeg de sensatiezucht toe, zoals bij The Independent die schreef over Irish Holocaust.

Ook Washingtpon Post nam het over, want de bron was een wetenschapper. Maar eentje die twee feiten aaneen smeed: dat er in een voormalig tehuis voor ongehuwde moeders in Tuam met kinderlijken waarschijnlijk niet netjes werd omgegaan en dat er ooit botten waren gevonden in een tank veertig jaar geleden.

In Nederland schreef het ANP dat ‘recentelijk’ in een beerput de lichaampjes van bijna 800 kinderen waren gevonden. En dat werd breed overgenomen. De Belgische kranten De Morgen en DE Standaard rectificeren.

Nieuwsuur maakte een reportage en de maker kwam achteraf met een verklaring dat hij het zo niet helemaal bedoeld had en ook eigenlijk niet had gezegd, maar ja, je maakt geen reportage als er niets spectaculairs te melden is, dus…

NRC Handelsblad liet het onderwerp rusten. De Volkskrant kopte ‘800 babylijkjes in beerput van Iers tehuis voor moeders’. Verslaggever Cor Speksnijder baseerde zich op doorgaans betrouwbare buitenlandse bronnen, logisch. Maar rechtzetten? Dat niet.

Chef Alex Burghoorn heeft geen spijt van het bericht, zegt hij in de eigen krant. “Dat we hebben gesuggereerd dat de lijkjes in een beerput liggen, was onjuist. Maar de rest van het verhaal klopt. Het blijft fascinerend dat bijna 800 kinderen zijn overleden zonder dat hun begraafplaats ergens werd vastgesteld.”

Ook het ANP besluit niet te rectificeren. Van Lingen: ‘De onderzoekster heeft de stelligheid van de uitspraken over een massagraf in een septic tank afgezwakt, maar heeft ze niet ingetrokken. Ze stelt dat verder onderzoek duidelijkheid moet geven.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen