Marcel Canoy breekt staf over eenzijdig beeld 

NOS Journaal over Europese regels

Ontbrekende uitleg over oorzaken .

Gelezen: ESB-blog Economie.nl

Marcel Canoy (foto) breekt de staf over het onderwerp ‘labels bij kleding’ als illustratie van slecht uitpakkende Europese regelgeving in Het Journaal van 30 april 2014.

Aan het woord een winkelier die hier last van had. Daarna een bouwmarkt en een man van de detailhandel. NOS journalist Brandsma: “Hoe kan het toch dat Brussel zulke gedetailleerde regels voorschrijft?”

Canoy: “Let op het taalgebruik, de NOS meent een duit in het goedkope anti-Europa sentiment te moeten doen. Je verwacht als kijker nu dat er een vertegenwoordiger van de Commissie aan het woord gelaten wordt om dat uit te leggen. Of desnoods een hoogleraar of andere expert. Die had bijvoorbeeld uitgelegd dat die kledingvoorschriften op verzoek van de sector zelf waren ingevoerd en door de lidstaten (niet door ‘Brussel’ dus).

Ze hadden het ook aan expert Michiel Scheffer kunnen vragen die had uitgelegd dat in kleding maar een etikettering is verplicht en wel de samenstellingsetikettering.
Die verplichting is geen wens van de EU, maar van de industrie en de lidstaten en wel om protectionistische redenen. Ten tijde van de opkomst van kunstvezels vond de traditionele industrie, vooral uit Italië, namelijk dat de natuurlijke vezels beschermd moesten worden.

Scheffer meent uit goede bron te weten dat Nota Bene de Europese Commissie graag van deze verordening af wil, dat veel lidstaten deze regel niet handhaven, maar de industrie er aan hecht.

En die andere door Brussel opgedrongen voorschriften dan? Wasvoorschrift? Niet verplicht, maar wel handig voor de consument. Maataanduiding? Niet verplicht maar wel zo aardig voor consument. Brandgevaar? Geharmoniseerd nadat lidstaten er een zootje van maakten. Made in.. labels? Recentelijk verplicht na een Italiaanse lobby…

Ik vind het een grof schandaal dat het NOS journaal zo’n item op eenzijdige manier weergeeft, kennelijk niets zelf heeft uitgezocht of neutrale experts aan het woord laat die het kunnen uitleggen. Van mij mogen er best kritische mensen aan het woord komen, graag zelfs, maar niet deze eenzijdige onzin. Dit heeft niets met journalistiek te maken, maar is puur populisme en dat op de publieke omroep.”

NOS Nieuws-chef Marcel Gelauff reageerde op Canoy via twitter en dat levert doorgaans geen goed debat op. We vroegen hem om een reactie. Marcel Gelauff: “Ik heb geen behoefte op hem te reageren.”

  • Reacties

  • Mr | 20/06/14 om 23:36

    Of het nu door amateurisme, een gebrek aan middelen of belangenverstrengeling komt… de NOS en zelfs televisie in het algemeen kun je gewoon niet vertrouwen. Maar dat valt wellicht te zeggen over alles waar geld grip op heeft.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen