‘Sneller reageren na eieren eten’ 

Universiteit Leiden

Kletst er maar wat op los om wetenschap populair te maken. Met het tegengestelde effect.


Gelezen: Persbericht Universiteit Leiden, Ronald Veldhuizen in Volkskrant Sir Edmund, pagina 5.

De Universiteit:

Sneller stoppen dankzij tyrosine

Plotsklaps rent een spelend kind de weg op. Remmen!! Wie net spinazie of eieren heeft gegeten reageert sneller in zo’n situatie, dankzij het aminozuur tyrosine in deze en andere voedselproducten. Leids cognitief psycholoog Lorenza Colzato publiceert erover in het tijdschrift Neuropsychologia.

“Colzato en haar collega’s schiepen een situatie waarin testpersonen op willekeurige momenten een repetitieve handeling moesten onderbreken. Hiertoe gebruikten de onderzoekers een stoptaak: de deelnemers kregen opdracht goed naar een beeldscherm te kijken. Telkens als er een groen pijltje verscheen moesten ze zo snel mogelijk een knop indrukken. Daarbij moesten ze ook nog opletten dat ze de knop kozen die correspondeerde met de richting van het pijltje. Als er een rood pijltje op het scherm kwam moesten ze juist helemaal van het toetsenbord afblijven…

Het positieve effect van tyrosine op de reactiesnelheid kan dus goed zijn voor de verkeersveiligheid. Als er bijvoorbeeld ineens een file ontstaat, kunnen snelle reflexen een ongeval voorkomen. Maar er zijn meer voordelen. Colzato: “Voedingssupplementen met tyrosine en tyrosine-rijk voedsel kunnen het cognitieve vermogen op een goedkope en gezonde manier verhogen. Daardoor zijn ze te verkiezen boven Ritalin en Modafinil, middelen waar studenten nog weleens naar grijpen om hun academische prestaties te verbeteren. Tyrosine is veilig en zonder recept verkrijgbaar.”

Onderzoekers ontkennen persbericht

Wat zeggen de wetenschappers Lorenza Colzatoa, Bryant J. Jongkees, Roberta Sellaro, Wery van den Wildenberg en Bernhard Hommel zelf al in de titel van hun publicatie: “Eating to stop: Tyrosine supplementation enhances inhibitory control but not response execution”. Dus verhoogt niet de reactiesnelheid.

Om nog maar nite te spreken van alle andere factoren die reactiesnelheid bepalen. Het is onmogelijk om werking van één stof te isoleren. Een maag vol eieren kan ook slaperig maken, bijvoorbeeld.

“Animal studies and research in humans have shown that the supplementation of tyrosine, or tyrosine-containing diets, increase the plasma tyrosine and enhance brain dopamine (DA). However, the strategy of administering tyrosine (and the role of DA therein) to enhance cognition is unclear and heavily debated.

We studied, in a healthy population, whether tyrosine supplementation improves stopping overt responses, a core cognitive-control function. In a double-blind, placebo-controlled, within-subject design, one hour following the administration of tyrosine (corresponding to the beginning of the 1 h-peak of the plasma concentration) or placebo, participants performed a stop-signal task—which taps into response inhibition and response execution speed. Participants in the Tyrosine condition were more efficient in inhibiting unwanted action tendencies but not in reacting to go signals. This is the first demonstration that the supplementation of tyrosine selectively targets, and reliably improves the ability to stop overt responses.”

Effect nihil

Veldhuizen zegt dit ook in de Volkskrant, en voegt eraan toe: “Als we dit bezwaar even opzij leggen, moeten we erkennen: de tyrosineslikkers waren echt een beetje sneller. Een ieniemieniebeetje.

Om precies te zijn ging het om 15 duizendste seconde. Wanneer u met 50 kilometer per uur door de bebouwde kom rijdt en plotseling voor een kind moet remmen, is de remweg, inclusief 1,1 seconden reactietijd, 25 meter. Trek van de reactietijd die 15 duizendste seconde dankzij de tyrosineopkikker af, dan daalt de remweg naar 24,8 meter.

Wilt u die prestatie – misschien -halen, dan moet u wel flink wat tyrosine slikken. Het liefst ’s ochtends, wanneer het brein er het meest aan toe is. Het gaat dan om vier pillen, waarmee een pot van 15 euro er binnen anderhalve week doorheen is gejast. Wie gaat voor tyrosine uit gewone voeding, moet ’s ochtends anderhalve kilo spinazie of een halve kilo kip naar binnen werken. Eieren zijn nog het best: daarvan hoeft u er maar drie te eten.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen