Maar verdedigd door liberale vrienden 

Katholieke en gereformeerde strijd tegen Joris Demmink

Volkskrant en NRC Handelsblad besteden uitgebreid aandacht aan de zaak-Demmink. Vanuit het belangrijke principe: schuld moet bewezen worden.

Toine Heijmans en Elsbeth Stoker spraken voor de Volkskrant met (jeugd)vrienden van Joris Demmink. Die pleiten hem vrij en speculeren over de reden van de aanklachten van pedofilie, zoals met:

“Misschien komt het voort uit homofobie, suggereert de een – niet voor niets staat het ultraconservatieve Katholiek Nieuwsblad vol verhalen over Demmink.”

Voor NRC Handelsblad interviewde Marcel Haenen advocate Adèle van der Plas. Zij is afkomstig uit Katwijk, dorp van streng gelovigen. Ze zegt: “Ik ben taai en net als Jan Poot [de vastgoedondernemer die vorige maand in de Volkskrant vertelde miljoenen euro’s uit te trekken voor een campagne om Demmink te berechten] van oorsprong gereformeerd. Dan laat je niet los en ben je erg principieel.”

Ze zegt bovendien met religieuze zekerheid: “Ik ben er wel honderd procent van overtuigd dat Baybasin onschuldig zit…Voor mij als advocaat is het ondraaglijk te weten dat mijn cliënt al zeventien jaar onschuldig vastzit.”

Van der Plas heeft niets met de hetze van de familie Poot. Marcel Haenen: “Demmink is schuldig aan pedofilie want anders zou hij mij wel hebben aangeklaagd wegens laster, zegt Poot. Deelt u die redenering?”

Van der Plas: “Dat slaat nergens op. Ik heb er een godsgruwelijke hekel aan dat mensen zich mijn strijd toe-eigenen. Ik wil onafhankelijk blijven. Er zijn veel complotdenkers in deze die mijn zaak geen goed hebben gedaan. Feiten waar ik mee kom worden op internet met een hele hoop onzin gemixt en op één en dezelfde brandstapel gelegd. Alleen maar ter meerdere eer en glorie van sommige hard schreeuwende egotrippers. Daardoor haakt de gemiddelde lezer terecht af.”

Volkskrant en Demminks vrienden

Joris Demmink (66), tot eind 2012 secretaris-generaal van Justitie, “groeit op als enig kind in een hecht Goois gezin – een fatsoenlijk, vrijzinnig, burgerlijk VVD-milieu, niet rijk van zichzelf, zonder aristocratische connecties maar met een liefde voor kunst.”

Demmink bezoekt vaak zijn 100-jarige moeder, zijn vader was directeur van een bandenfabriek, maar eindigde als personeelsadviseur bij Bruynzeel. “Hij moest die stap terug accepteren om zijn zoon te kunnen laten studeren.” Wat dat betekent, is niet duidelijk. Het vervolg:

“Die tegenslag, juist dat, vertelt een goede vriend, heeft Demmink gemaakt tot wat hij is: ambitieus en onverstoorbaar, maar ook gebrand op zekerheid. Hij wilde geen speelbal worden van wispelturige investeerders, en koos bewust voor een zekere loopbaan bij de overheid…

‘Een geestdriftige levensgenieter’, noemen zijn vrienden hem – gepassioneerd door kunst en vooral opera. En door zijn werk.”

Opvallendste detail: Ex-minister Frits Korthals Altes, herinnert zich Demmink destijds als ‘Surinamecoördinator voor Defensie’ [sic] in 1981 een rapport over de Nederlandse rol bij de staatsgreep van Bouterse niet in de la stopte en niet aan zijn minister gaf. Tweede smet: exorbitante declaratiegedrag, 13.000 euro voor diners en wijn in 2 jaar tijd, eerder over bericht in NRC.

Van der Plas en Baybasin

In die krant vertelt Van der Plas nog eens over haar alles opslokkende strijd voor Hüseyin Baybasin. De 57-jarige Koerd die in 1998 in Nederland is gearresteerd en als kopstuk van een drugsbende is veroordeeld tot levenslang door het Hof in Den Bosch.

De kern nog even: de grootste gerechtelijke dwaling in de Nederlandse strafrechtsgeschiedenis, veroorzaakt door Turkije. Hij zou zijn straf mede te danken hebben aan interventies van Demmink die door de Turken zou worden gechanteerd.

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad Diederik Aben bekijkt het bewijsmateriaal in de zaak-Baybasin, voral de door Van der Plas betwiste telefoontaps en verslagen. Zijn vervalst, zegt Van der Plas.

“Ik zag dat de president van het hof in Den Bosch destijds een rode kleur kreeg van de misstanden die we in het pleidooi aandroegen maar toch werd er een volledig krankzinnig arrest gewezen. En de commissie Buruma had blinde vlekken in zijn onderzoek. Buruma kroop op het laatste moment in zijn hok. Dat viel me ontzettend van hem tegen.”

De leugen is er ook in andere richting: Baybasin zict achter de campagne tegen Demmink en kocht Turkse jongens om, zodat ze getuigen over verkrachting.

  • Reacties

  • Piet | 19/04/14 om 10:22

    Ook als je Demmink believer bent, dan besef je toch wel dat de Nederlandse rechtstaat geloofwaardigheid aan het verliezen is, iedere dag dat dit allemaal voortduurt?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen