Terwijl hij het bloed van moslims wel kon drinken 

Breivik bleef nog lang een Jihadist

NOS, BBC, ARD, Al Jazeera en ook de Noorse omroep speculeerden er op los na de aanslag en schietpartij op 22 juli 2011.

Gezien: Medialogica (nog niet beschikbaar)

Bregittha Nuyten en Frederick Mansell maakten een voortreffelijke uitzending over de langdurig geuite vemoedens dat de aanslagen in Noorwegen van 22 juli 2011 door ‘Jihadisten’dan wel ‘moslimextremisten’waren gepleegd. Om 20.00 uur sijpelden al berichten door dat een Noor was gearresteerd, om 22.30 uur bleek het echt om een Noor te gaan, Anders Breivik. Terwijl de eerste bomaanslag om 15.30 uur plaatsgreep.

Zeven uur lang speculeren, niet enkel door het NOS Journaal dat daarin ver ging en wederom de nodige smoezen over ophoestte. Maar ook door BBC, ARD, Al Jazeera en de Noorse media zelf.

De Britse socioloog Frank Furedi zei in Medialogica: “Zodra er een gevaar is, leg je spontaan het verband met een vreemd en onbegrijpelijk fenomeen…

De media brengen een karikaturale weergave van onze innerlijke verwarring, en komen met een bijna kant en klaar verhaal, een sjabloon waarmee gewelddadige gebeurtenissen worden geïnterpreteerd.”

De meeste chefs hebben lering getrokken uit hun plichtmatige deadlines en de speculaties met feiten en fictie die er het gevolg van zouden zijn. Maar fouten erkennen valt zwaar.

BBC-verslaggever Frank Gardner (foto): “Op dat moment leek het de meest waarschijnlijke verklaring.” Maar hij vindt het wel goed: “Je kunt zeggen dat je helemaal niet moet speculeren, maar daar heeft de kijker niets aan.”

Kortom, liever vals berichten dan niet berichten. Ontluisterend.

Geestig: in de uitzending kwam even Clairy Polak voorbij, toen nog presentatrice van Nieuwsuur, met een gretige “De Jihad sloeg toe in Noorwegen!”. Zij was nu de verteller van Medialogica.

Terrorismeexpert Beatrice de Graaf beloofde niet meer zonder kennis van de feiten in de studio te komen kakelen. Wel wist ze nu ineens weer: maar 2 procent van de aanslagen in Europa wordt gepleegd door Moslimextremisten.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen