Kruising tussen wethouder Hekking en professor Akkermans 

Ronald Plasterk

Loog een beetje over het aftappen van metadata. Maar is dat nu dagenlang enorme heisa waard? Welnee zeg, er zijn veel erger maatschappelijke problemen. Bij hem hooguit ijdelheid het euvel.

Loog een beetje over het aftappen van metadata. Maar is dat nu dagenlang enorme heisa waard? Welnee zeg. Hooguit zijn ijdelheid is het probleem. Er zijn veel ernstiger zaken.

Uit een Kamerbrief blijkt dat niet de NSA, maar de AIVD en MIVD voor de Amerikanen 1,8 miljoen telefoon- en e-mailgegevens hebben onderschept: “…circa 1,8 miljoen records metadata die door de Nationale Sigint Organisatie (NSO) zijn verzameld in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland.

Het betreft dus uitdrukkelijk data verzameld in het kader van de wettelijke taakuitoefening. De gegevens zijn rechtmatig gedeeld met de Verenigde Staten in het licht van internationale samenwerking op de hierboven genoemde onderwerpen.”

Plasterk zei namelijk vorig jaar oktober in Nieuwsuur het tegenovergestelde: “Dat aantal dat u noemde, van die 1,8 miljoen gesprekken, daar heb ik nog eens nadrukkelijk naar gekeken. Die zijn niet door de Nederlandse dienst verzameld en dus ook niet door de Nederlandse dienst verschaft aan de NSA.” Hij citeerde in de uitzending nog een brief van NSA-baas Alexander verkeerd. Kortom, Plasterk kletste uit de nekharen.

Plasterk werd gedwongen zijn herziening te openbaren daar de landsadvocaat zijn verweer inleverde bij de rechter in de zaak ‘Burgers tegen Plasterk’.

NRC Handelsblad schreef dat er al maanden een ‘bureaucratisch gevecht’ woedde tussen Plasterk en Hennis ‘over de manier waarop de feiten naar buiten zouden worden gebracht’.

Ook zou Hennis haar collega-minister hebben gemaand zich terughoudend op te stellen bij vragen van de media en hem op 30 oktober hebben ontraden naar Nieuwsuur te gaan.

Het ware probleem is dat Ronald Plasterk mediageil is en daarop gepakt moet worden. Hoed, baard, wat doe je al niet. De wethouder Hekking en professor Akkermans van van de regering-Rutte:Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen