Sterke onderzoek De Groene 

Dubbele petten bij 60 procent economieprofs

Denk nog even na als ze weer komen oreren of adviseren.

Gelezen: De Groene Amsterdammer

De bijna corrupte rol van de Amerikaanse econoom Frederic Mishkin komt in Inside Job. de bekroonde film over het ontstaan van de financiële crisis, uitgebreid aan het licht.

De film inspireerde Reinier Bijman om voor De Groene hetzelfde na te gaan. Hij bracht nevenfuncties in kaart gebracht van bijna zeshonderd hoogleraren economie, finance, accountancy, bedrijfskunde en fiscaal recht aan de Nederlandse universiteiten.

“Maar liefst 44 procent van hen blijkt er een of meer commerciële nevenfuncties op na te houden. Nog eens zeventien procent is naast het wetenschappelijke werk actief in de semipublieke sector. Slechts twee op de vijf hoogleraren klussen helemaal niet bij buiten de wetenschap.

De nevenfuncties lopen uiteen van advieswerk tot commissariaten en leidinggevende posities. Tussen de verschillende disciplines zitten grote verschillen. Sommige groepen, zoals de arbeidseconomen en econometristen, hebben relatief zelden nevenfuncties. Zij beperken zich grotendeels tot het academische werk. Dit in tegenstelling tot de accountants en fiscalisten. Van die laatste groep verdient driekwart bij in het bedrijfsleven, of bekleedt een bijzondere of gesponsorde leerstoel.”

Veel van de verstrengeling van wetenschap en praktijk concentreert zich bij de ‘big four’ accountants- en adviesconcerns: PricewaterhouseCoopers (PwC), KPMG, Deloitte en Ernst Young. Een tweede zwaartepunt ligt bij de bankensector, met DNB (negen hoogleraren), Rabobank (zeven) en ABN Amro (vier) als koplopers. Pensioenfondsen en -uitvoerders zijn samen goed voor zestien hoogleraren.

Als voorbeeld wordt genomen Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie in Rotterdam, en grootverdiener bij Deloitte met fiscale constructies. Hij trad veel naar buiten als hoogleraar met pleidooien voor behoud van Nederland als belastingparadijs

Onder de dertien leden van de commissie-Wijffels die advies uitbracht over de nabije toekomst van de banken in Nederland, bevonden zich acht professoren van wie de meerderheid banden heeft met de financiële sector.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen