Icoon van Leugens.nl 

Donald Rumsfeld

Bereikt de hoogste niveaus van zelfbedrog, als een yogi in zelfbeheersing.

Gezien: The Unknown Known

Voormalig Amerikaans minister van defensie Donald Rumsfeld laat zich geheel en onbeschaamd kennen in de nieuwste documentaire van Errol Morris die recent draaide op de IDFA. “I’m cool and measured…not an obesssion…”, vindt het object zelf, inzake Irak:

Uit de uitstekende recensie van Kees Driessen in Vrij Nederland, gebaseerd op een vraaggesprek met Errol Morris eerder in Venetië, waar de film in première ging:

“Hij liegt niet – hij beseft gewoon niet dat hij telkens iets anders beweert. ‘Het kan zijn dat hij me heeft belazerd,’ zegt Morris, die urenlang met Rumsfeld sprak. ‘Maar uiteindelijk had ik niet de indruk dat hij iets verborg, maar dat er niets te verbergen was. En dat vind ik eng. Doodeng…

Rumsfeld heeft een verbazingwekkend vermogen voor ontkenning. Hij zegt dat niemand het verband legde tussen Saddam en Bin Laden – en vervolgens zien we het hem zelf doen. En zo gaat dat de hele tijd. Dat is voor mij het centrale mysterie: wat denkt hij zelf in godsnaam dat hij aan het doen is?

Gelooft hij inderdaad dat hij de waarheid spreekt? Hij zegt dat de ondervragingsprocedures die hij goedkeurde voor Guantánamo niet naar Abu Ghraib zijn gemigreerd. Dan lees ik een passage voor uit het Schlesinger-rapport waarin staat dat het wél is gebeurd, en dan antwoordt hij: “I think that’s a fair assessment.” Ik denk dat het om iets groters gaat dan liegen. Het gaat om zelfbedrog.’”

Eng? Bang voor jezelf wellicht? Leer liever mensen kennen. Rumsfeld stijgt hier uit boven de schuldvraag die we o zo graag stellen als vermeende rechtschapen mensen. De verhouding van Rumsfeld tot de aardse vraag ‘waar of niet waar’ is die van de yogi die de perfecte status van het zijn heeft bereikt, los van de realiteit van de aardse behoeften.

Zo zal Rumsfeld de hel ontlopen en plaatsnemen naast Nelson Mandela in de hemel. Opdat wij knarsetanden over onrechtvaardigheid…

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen