Lekker belangrijk zijn 

Trimbos Instituut

Wentelt zich in de publiciteit van spectaculaire onderzoeksuitkomst die discutabel is.

Gelezen: Max Tollenaar blog

’60 procent van uitgaande jongeren gebruikt xtc’, zo publiceerden talloze websirtes, op gezag van het ANP. Oftewel op gezag van het Trimbos Instituut. Oftewel op gezag van EenVandaag.

Samenvattend: het Trimbos Instituut gaf eigen onderzoek te gewillig sensationeel weer, wat weer gunstig was voor programma EenVandaag. Het ANP ging ervan uit dat Trimbos goed weergaf hoe betrouwbaar het onderzoek van Trimbos was.

Het bericht: “Van de jongeren tussen de 20 en 24 die gaan stappen, gebruikte 60 procent het afgelopen jaar ten minste één keer xtc. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Trimbos Instituut.

Ferry Goossens van dit kennisinstituut zei maandag in het tv-programma EenVandaag dat het veelvoorkomende gebruik van de drug samenhangt met de opkomst van grote festivals, waar een breed publiek komt. “We hebben het idee dat het gebruik van xtc meer gemeengoed is geworden.””

EenVandaag: “Meer dan de helft van de jongeren die gaan stappen gebruikte daarbij het afgelopen jaar XTC. Ruim een op de zes van de uitgaande jongeren slikt zelfs 2,5 pil per avond of meer. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Trimbos Instituut. Het gaat om jongeren in de leeftijd tussen 20 en 24 jaar. Van deze groep geeft bijna de helft aan dit jaar ook een black-out te hebben gehad.”

Trimbos deed ‘onderzoek’ via websites, fora en Facebookpagina’s van party’s, feesten en clubs en wierf ruim 3.300 personen tussen de 15 en 35 jaar die in het afgelopen jaar minimaal één keer een party, festival, club of discotheek bezochten.

Zij hebben in het voorjaar van 2013 een websurvey ingevuld over hun uitgaanspatronen, hun middelengebruik en het risicogedrag dat ze vertonen in het uitgaansleven. De respondenten zijn afkomstig uit het hele land, de meesten zijn tussen de 20 en 24 jaar oud en bijna de helft gaat frequent uit: minimaal eens per maand naar een party/festival en/of club/discotheek.

Echter: de uitgaanders in dit onderzoek zijn niet representatief voor alle Nederlandse jongeren en jongvolwassenen, en ook niet voor alle uitgaande jongeren en jongvolwassen. Trimbos zegt dat dit niet haalbaar is.
Hoe dan ook, het is een enquete. Een enquete is geen onderzoek. Je kunt je er niet op verlaten.

Marcel van Lingen, hoofdredacteur van het ANP, is er altijd direct bij als er fouten (dreigen te) zijn gemaakt, om die recht te zetten. Hij zegt over dit geval: “Onze redacteur ging uit van wat de woordvoerder van het Trimbos Instituut zei in EénVandaag en wat er op de website stond.
Het waren conclusies uit eigen onderzoek en je mag er toch vanuit gaan dat die juist worden weergegeven. Helaas bleek pas een paar dagen later dat dit niet het geval was. Dan is het laat om het nog te rectificeren.

Van Lingen gaat het Trimbos Instituut bellen met de vraag of het voortaan voorzichtiger wil zijn met hun boodschappen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen