Lekker positief blijven, weg met dat negatieve gezeur 

Voedingscentrum en voedingsonderzoek

Sponsoren hebben een dikke vinger in de pap.

Gelezen: Volkskrant, 26 oktober 2013

Het Voedingscentrum baseert haar adviezen op onderzoek van veel Nederlandse universiteiten plus de instituten gespecialiseerd in voeding. De voedingswetenschappers werken vaak nauw samen met de industrie. De adviezen van instanties als De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum zouden daardoor eerder de belangen van commerciële partijen dienen dan de gezondheid van de consument.

Neem de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) die als sponsors heeft: Unilever, Nestlé, FrieslandCampina, Yakult, Sodexo, Alpro, Danone, DSM, Mondelex, de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) en niet te vergeten het Kenniscentrum Suiker en Voeding.

De laatste sponsort de leerstoel van Kees de Graaf in Wageningen, onze nationale hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag. De Wageningen Universiteit krijgt bij het voedingsonderzoek ongeveer 75 procent gefinancierd door de industrie. dit heeft uiteraard geen enkele invloed op de selectie van studiebojecten en op de uitkomsten.

Volgens een studie gepubliceerd in PLoS Medicine blijkt dat door de industrie gefinancierde voedingsonderzoeken acht keer zo vaak positieve gezondheidseffecten opleveren als onderzoeken zonder sponsorbelangen.

Ook dat uiteraard niet het gevolg van vooroordelen. De industrie laat vaak onderzoek doen naar stoffen waarvan een positieve werking wordt vermoed. Dat is alles, hoor…

  • Reacties

  • Coen | 28/11/18 om 15:22

    Volgens een studie gepubliceerd in PLoS Medicine? Heb je daar toevallig een linkje van? Ik kan het onderzoek helaas niet terugvinden.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen