Corporatie Laurentius jaren opgelicht 

Walter Vermeulen, Joop Peijen, Jolanda Roelen, Pierre Peeters en Wim Snoeren

Schoven elkaar vele miljoenen toe, zegt OM.

Gelezen: Eindhovens Dagblad, BN De stem, NRC.nl, NRC Handelsblad, Laurentius Wonen, Van aken Architecten

“Meer dan wonen” luidt de leus van de Bredase woningcorporatie Laurentius. Die heeft nu 100 miljoen euro schuld, met 8.500 woningen. Mede door malversaties van de directie, commissarissen, notarissen en projectontwikkelaars.

Laurentius heeft aangifte gedaan tegen onder anderen voormalig directeur-bestuurder Walter Vermeulen (Vermeulen-de Bie), zijn collega, financieel directeur Joop Peijen en ex-notaris Jolanda Roelen in Prinsenbeek, tot 2010 president-commissaris van Laurentius. Zij zouden zich schuldig gemaakt hebben aan valsheid in geschrifte.

Laurentius is jarenlang opgelicht door de Limburgse projectontwikkelaar Nieuwe Borg in Roosteren. Dat blijkt uit forensisch onderzoek dat de corporatie (8.500 woningen) heeft laten doen en uit een externe beoordeling van dat onderzoek door Ivy Advocaten uit Amsterdam.

Tegen het Eindhovense architectenbureau Van Aken is ook aangifte gedaan van omkoping van voormalig directeur Walter Vermeulen van de Bredase woningbouwvereniging Laurentius.

Projectontwikkelaar Wildhage uit ’s Gravenmoer verdiende miljoenen aan vastgoeddeals met Laurentius. Pierre Peeters, voorheen directeur van het Regionaal Opleidingencentrum (ROC) West-Brabant, en architect Wim Snoeren vormen samen de directie van Wildhage BV.

Nieuwe Borg werkte bij de oplichting samen met twee inmiddels ontslagen directeuren van Laurentius. Ze kregen in zeker één geval hulp van de toenmalige voorzitter van de raad van commissarissen van Laurentius. De schade voor de corporatie loopt in de tientallen miljoenen euro’s.

Er zijn verschillende onderzoeken bij Laurentius uitgevoerd onder leiding van het Openbaar Ministerie en door Laurentius ingeschakelde forensisch onderzoekers. De onderzoeken zijn nog niet alle afgerond. Naar betrokkenheid van commissarissen en notarissen bij de door Laurentius aangegane transacties wordt nog onderzoek gedaan.

Reactie van aken architecten op aangifte Laurentius:
“Eindhoven, 25 oktober 2013 – Architectenbureau van aken architecten (VAA.) heeft vernomen dat er aangifte is gedaan tegen het kantoor in verband met mogelijke fraude rond woningbouwvereniging Laurentius.

Directievoorzitter Ron de Goeij van VAA. daarover: “Wij betreuren de situatie ten zeerste en onderzoeken deze momenteel. We verlenen alle medewerking aan eventuele justitiële onderzoeken. Ook wij willen graag zo spoedig mogelijk weten of er medewerkers van ons kantoor zijn die betrokkenheid hebben bij deze zaak.”

Wildhage reageerde niet. De website is ook uit de lucht. Nieuwe Borg gaat fijn verder.

  • Reacties

  • drs. F.C.Vermeer | 15/05/14 om 13:48

    Walter Vermeulen was in 1991 en 1992 organisatie-adviseur van het NCIV (thans AEDES). Hij was toen al een oplichter en schreef bewust valse rapporten.

    Ik heb dan ook het openbaar ministerie hierover schriftelijk geinformeerd.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen