Even krachtig als dom vooroordeel 

’10 tot 30 procent bastaardkinderen’

Vlaams onderzoek levert een percentage van 1 procent op. Dat is ook al jaren gelijk.

Gelezen: Onderzoek Universiteit Leuven

Over het percentage bastaardkinderen gaan de wildste verhalen rond, met percentages van tien, twintig of zelfs dertig procent. Er is zelfs een tv-programma’s voor: DNA Onbekend.
De Amerikaanse geograaf Jared Diamond noemt in The Third Chimpanzee (1991) een anonieme Amerikaanse die beweerde van uit het bloed van duizend baby’s te hebben opgemaakt vat tien procent bastaard zou zijn.

De realiteit, gemeten in Vlaams onderzoek van de universiteit van Leuven, gepubliceerd in Proceedings of the Royal Society B. komt op een percentage van 1 procent. Dat is ook al 400 jaar gelijk, hooguit 1 tot 2 procent.

De Leuvense genetici en sociologen zijn de eersten die biologisch vaderschap en extra-pair paternity (EPP) in historische context hebben onderzocht.

Ze verzamelden stambomen en het DNA van bijna 1.100 Vlaamse mannen met een oudst bekende voorouder in de mannelijke lijn die vóór 1800 in Vlaanderen leefde.

Van alle deelnemers werd een profiel van het Y-chromosoom gemaakt. Y-chromosomen erven net als achternamen over van vader op zoon.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen