Hoezo mores? 

Jan den Uil

ChristenUnie-politicus zadelt bevolking gemeente met record schulden op.

Gelezen: FD nieuws en FD achtergrond

De Rotterdamse buurgemeente Lansingerland – fusie van Bleiswijk, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs – stevent af op een verlies van minstens 233 miljoen euro, en vermoedelijk 286 miljoen, in de exploitatie van bouwgrond.

De nieuwe berekeningen vergroten dit verlies tot bruto tegen de 5000 euro per inwoner. Het zijn geen papieren, maar reële verliezen. Het verlies ontstaat doordat de gemeente meer voor grond betaalde dan die oplevert.

Als de bouw helemaal stopt, verliest de gemeente in totaal 373 miljoen. Voor de begroting van 2014 negeert het college van B en W dit geheime scenario waarin het hogere marktsegment niet herstelt. Toch waarschuwt het geheime rapport ‘dat het prijsniveau van de woningen waar vraag naar zal zijn, wel structureel lager zal blijven dan voor de start van de crisis’.

Bouwwethouder Jan den Uil (ChristenUnie), die 12 jaar politiek leiding gaf aan de gemeentelijke grondhandel was met zijn architectenbureau Terrena bij bouwprojecten betrokken. Privé rommelde hij met aannemer Batenburg die veel bouwt in de gemeente.

Het zelfstandige gemeenteraadslid Eddy Neeleman deed aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen Den Uil, en moest lange tijd de hoon incasseren van de rest van het gemeentebestuur vanwege zijn integere acties.

Hij kreeg steun van Bing, het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten. Bing, dat in oktober 2012 concludeerde dat het handelen van Den Uil niet deugde.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen