Niet meer dan een intern ding 

Mediacode RVD is geen wet

Geen enkele journalist of journalistieke uiting is gebonden aan de Mediacode van de Rijksvoorlichtingsdienst. De code is eenzijdig door de RVD vastgesteld en is geen afspraak tussen twee partijen.

Dat schrijft de Raad voor de Journalistiek.

Er is voldoende jurisprudentie in Nederland en van het Europese Hof om de leden van het het Koninklijk Huis, met name de kleintjes, te beschermen tegen opdringerige ‘papparazi’

“De mediacode van de RVD is geformuleerd als ware hij ‘wet’ of een koninklijk besluit. Dat wekt misschien de indruk dat er hier sprake is van een bindende code. Dat is onjuist. In feite beschrijft hij de interne handelwijze van de RVD ten aanzien van de media.”

Als media meedoen aan de ‘mediamomenten’ waar journalisten opnames maken van de leden van de Koninklijke Familie betekent dat niet dat ze impliciet instemmen met de letter van de code. “Het zou onjuist zijn media die, op eigen gezag, de mediacode zelf volgen, te bevoordelen tegenover andere die de code ter kennisgeving aannemen en hem beschouwen als wat hij de facto is: een interne richtlijn.”

De afweging tussen privacy en nieuwswaardigheid is de verantwoordelijkheid van de hoofdredacteuren.

 • Reacties

 • Martin | 25/07/13 om 16:24

  wie gaat dit duidelijk maken aan de RVD ?

 • Peter | 27/07/13 om 16:38

  Wat is er nu nog zo interessant aan dat stelletje. Ik begrijp nog steeds niet dat er een paar journalisten een paar keer paar jaar in de rij staan om fotos te maken

 • Maarten | 06/08/13 om 14:25

  Nogal simpel peter, weet je wat zon plaatje oplevert? Ze interesseren mij ook geen ene fluit, maar als ik ze zie fotografeer ik ze ook, gewoon omdat het domme volk graag plaatjes van deze mensen ziet, niet omdat het mij boeit.

  Mooi stuk ! Ik laat me die code ook niet opdringen ! Helaas betekend dit wellicht wel dat je waarschijnlijk onterecht wordt opgepakt door overijverige politie agenten.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen