Prachtige voorbeelden 

Slimme zorgfraude

Officieel loopt het bedrag terug en bedraagt maar een fractie van de zorgkosten. Zou het waar zijn?

Gelezen: Volkskrant 6 juli 2013

Nee, zeggen Jeroen Trommelen en Ellen de Visser: “Bij DSW, de kleinste
zorgverzekeraar, wordt onevenredig vaak fraude aangetroffen. Dat is niet omdat er iets mis is met de cliënten, maar omdat het wakkerste opsporingsteam er werkt.”

Declaratiefraude in de zorg zou in 2011 slechts7 miljoen hebben bedragen. Echter, het bedrag aan afgewezen declaraties van zorgverlener bedroeg 800 miljoen en daarvan als geheel afgewezen declaraties. Verzekeraars spreken niet snel van ‘fraude’, omdat ze dan met bewijslast en juridisch gedoe zitten.

Overigens komt van de fraude 70 procent van verzekerden, maar voor veel kleinere bedragen. Het telt wel op.

Mooie voorbeelden:
* De fysiotherapeut die voor tientallen patiënten met rugklachten een groepstherapie organiseerde en alles individueel declareerde. De therapeut werkte 48 uur per etmaal.

* Cosmetische neusoperaties in Iran, niet gedekt door de
zorgverzekering, maar wel als gevolg van een ongeval. Dus liepen vrouwen nogal vaak tegen een glazen deur. DSW-speurder Rsaymond Nyns met een fraai gevoel voor humor: “’Iran moet vol staan met glazen
deuren.”

* Ook tandarts X meer dan 24 uur per dag te werken, en doet bovendien veel meer behandelingen dan gemiddeld. Of de tandarts die veel meer vullingen bij patiënten aanbracht dan er tanden in een mond zitten, soms tot 92 stuks.

* Het jonge meisje uit de Oekraïne dat altijd terugkeerde van vakantie met hoge ziekenhuisrekeningen terwijl haar Facebookpagina vol stond met vrolijke vakantiefoto’s.

Veel te dure survivalkampen, allerhande geestelijke nepzorg. De omvang van de zorgfraude neemt toe, met het goedpraten ervan en de schaamteloosheid. DSW-directeur Chris Oomen tegen de Volkskrant: “Wij zijn de pinautomaat geworden.”

Ofwel Dirk (foto): “Mag ik effe vange?”

 • Reacties

 • Tineke | 08/07/13 om 08:47

  Ik ben het helemaal eens met dit artikel. De zorgfraude loopt niet terug maar de hele wereld wordt slimmer en creativer zodat fraude moeilijk op te sporen is.
  Het klopt dat er honderden zorgverleners zijn in Nederland die nooit het bedrag aan declaraties hebben ontvangen.

 • hetty | 29/05/14 om 12:20

  Ook ik denk dat er veel fraude word gepleegd door zorgaanbieders. Mijn zoon heeft recht op zorg in natura
  2 – 3,9 uur per week. Hulpverlener komt vaak maar 1tot 1 1/2 uur per week, en slaat soms een week over. Hoe
  kunnen wij dit dan controleren??
  Hetty

 • heremetijd | 21/03/15 om 10:44

  Lees over de zorg in Trouw van 21 maart: Fraude omdat het moet.
  zie film: https://www.youtube.com/watch?v=u2UNqQdZ1qk

  http://www.ziekvanzorg.nl laat zien dat we het graag zo geregeld hebben. Gezond zijn is slecht voor de economie. En slecht beleid is goed voor de omzet voor juist of ook ‘matige’ dokters.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen