Van verzwijgen belang beschuldigd 

Melanie Schultz van Haegen

Echtgenoot Haro Schultz van Haegen had aandelen in bedrijf waarvan minister verantwoordelijk was voor tarieven. En ze verdedigde het in de Tweede Kamer.

Gelezen: Volkskrant, Volkskrant 29 juni 2013-06-29, verklaring Kiwa

Onderzoeksjournalisten Merijn Rengers en John Schoorl leggen in detail bloot hoe Melanie Schultz van Haegen bij haar aantreden in 2010 als minister van Infrastructuur en Milieu niet heeft gemeld dat haar man Haro aandelen met een grote waarde bezat in het certificeringsbedrijf Kiwa in Rijswijk, dat nauwe banden onderhield met haar ministerie.

Haro Schultz van Haegen verdiende in augustus 2011 bijna 3 miljoen euro met de verkoop aan NPM Capital van Malink Beheer waar Kiwa onderdeel van uitmaakte. De Volkskrant noemt dit in één adem met hoge kosten en grote problemen met de uitgifte van vergunningen die de vervoersbranche ondervindt.

De minister moest zich verantwoorden tegenover Kamerleden en branche-organisaties die klaagden over het vergunningenmonopolie en de hoge kosten van Kiwa.

Haro Schultz van Haegen is, nadat zijn vrouw minister werd, nar eigen zeggen direct opgestapt als adviseur van Kiwa. “Mijn aandelenbelang deed niet ter zake. Wij wilden het netjes doen, zo zijn we.”

In een verklaring schrijft Kiwa: “Het vanochtend in de Volkskrant gepubliceerde verhaal waarin ook Kiwa wordt opgevoerd is feitelijk onjuist op cruciale onderdelen en vooral gebaseerd op foutieve aannames van de redacteuren, waarbij niet bestaande dwarsverbanden tussen partijen worden gelegd.”

Kiwa noemt dan drie punten die wel in het artikel in de krant worden genoemd. Woordvoerder Bart Jochems in een toelichting: “Ik spreek niet namens de minister. Maar de Volkskrant wekt de suggestie dat Kiwa vele miljoenen verdient met de vergunningen en dat wordt aan elkaar geknoopt met andere beweringen waardoor een onjuist beeld ontstaat.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen