De biecht als reclame 

Groene stroom

De Nederlandse Energie Maatschappij (NEM) weer in de bocht. Voor de laatste gelovigen in ‘groene stroom’.

Gelezen: NEM Jokkebrokken

“Chips kan niet light zijn. Zalmforel bestaat niet. Een haasje komt niet altijd van de os. En boter blijft vet, zelfs als er ‘dieet’ op staat. We weten dat het niet helemaal, of zelfs helemaal niet klopt, maar we willen het zo graag geloven.

En, nou komt het: ook als u denkt dat u echt groene stroom heeft, is dat waarschijnlijk niet zo. Wij vinden dat het tijd is geworden dat ook dat verhaal verteld wordt. Door een energieleverancier.

Biomassa

In Nederland wordt niet eens genoeg groene stroom opgewekt om te leveren aan iedereen die daar om gevraagd heeft. Bovendien wordt het grootste deel van de in Nederland geproduceerde groene stroom opgewekt uit zogeheten biomassa. Weet u wat dat meestal is? Houtsnippers. Die worden gewoon meegestookt in de zo vervuilende kolencentrales.

Garantie van Oorsprong

En nou denkt u vast: oei. Maar het wordt nog erger. Energieleveranciers maken hun grijze stroom groen door certificaten te kopen. De zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO’s). Dat is wettelijk zo geregeld. Zulke certificaten kun je bijvoorbeeld in Noorwegen kopen bij waterkrachtcentrales.

Dat klinkt best groen toch? Maar weet u hoeveel het ons in 2012 kostte om met GvO’s een gemiddeld Nederlands gezin een jaar lang 100% groene stroom te leveren? Nou? €1,44. Eén euro en vierenveertig cent.

Het eerlijke verhaal

Alle grote energieleveranciers in Nederland (wij dus ook) bezondigen zich hieraan. Maar niemand vertelt erbij dat die certificaten geen pepernoot meer kosten. Waarom vertellen wij het dan nu? Omdat wij – vergeef ons de woordspeling – het licht hebben gezien: steeds meer consumenten willen gewoonweg het eerlijke verhaal horen.

Wij zijn ervan overtuigd dat energiebedrijven alleen een toekomst hebben als ze transparant worden. De missie van onze onderneming was en is om de energiemarkt open te breken. Dit is de volgende stap. U hoort nog van ons.”

Het woord is aan de mastodonten Eneco, Nuon, RWE etc

 • Reacties

 • Jan | 20/06/13 om 04:53

  jaja, en wat dacht u van het volgende ?
  burgers kunnen maximaal 56K/112K Groen sparen
  Dat gaat dan op zgn groensparenfondsen bij banken
  Velen maken dankbaar gebruik van die regeling.Immers het bespaart belastingen voor burgers/

  Maar die groenfondsen zitten boordevol. De Banken ontvangen geen/onvoldoende aanvragen voor financiering van groene projekten.

  Of zouden de banken die jokebrokkers financeiren met dat Groen geld ?:)

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen