Economen van de bezuinigingen 

Kenneth Rogoff en Carmen Reinhart


Maakten niet enkel fouten, maar bedrogen hun publiek ook met slectief gebruik van cijfers


Met Does High Public Debt Consistently Stifle Economic Growth? A Critique of Reinhart and Rogo
ff
rekenen Thomas Herndon, Michael Ash and Robert Pollin of University of Massachusetts af metGrowth in a Time of Debt van Kenneth Rogoff en Carmen Reinhart.

Ze verdedigden zich en dat kwam hen op nog meer hoon te staan, ondermeer van NYT-columnist Krugman die toch al niets moest hebben van de theorieën van het duo.

Hoe zit het met de invloed van Rogoff en Reinhart in Nederland? Een trouwe lezer van Leugens.nl wees op 70 publicaties bij het Centraal Plan Bureau. Veel daarvan betreft debatstukken, maar Rogoff/Reinhart is onmiskenbaar van invloed geweest over het adviseren over al dan niet bezuinigen.

Echter, economie blijkt eens te meer een zachte wetenschap, interpretatie overheerst en ‘stromingen’ hebben het voor het zeggen. Zo beweert Bas Jacobs dit weekend dat de regering de economie verprutst. Dat is een eenvoudige onwaarheid: de crisis treedt wereldwijd op en is al jaren aan de gang. De oorzaak is overbesteding en niemand wil nu inleveren. Eén regeringsbesluit of sociaal akkoord verandert er nauwelijks iets aan.

Daar heeft een regering die sympathie wil winnen om te overleven het mee te doen. Niemand durft de waarheid onder ogen te zien: een crisis betekent teruggang, voor flinke groepen – wel minder dan tachtig jaar geleden – dat ze veel welvaart moeten inleveren. Het zij zo.

Zie ook:
* Arindrajit Dube: Reinhart/Rogoff and Growth in a Time Before Debt

* How a student took on eminent economists on debt issue – and won

* Reinhart/Rogoff-gate isn’t the first time austerians have used bad data

* Mike Konczal op het Roosevelt blog

Kenneth Rogoff Der Krisenökonom

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen