Kopie zorgdeclaratie naar de patient 

Zorgfraude bestrijden

Kosten rijzen mede de pan uit doordat zorgverleners met de achterkant van een vork kunnen declareren.

“Fijn als u mijn ingezonden brief in de Volkskrant wilt publiceren, want het is goed als dit idee zo breed mogelijk wordt verspreid”, vertelt prof. ir. H.J. de Haan in Wassenaar. Met wederzijds genoegen dus

Bonnetje

Dat de kosten voor de zorg de pan uit rijzen, weten we. Onlangs werd ik geconfronteerd met een schrijnend voorbeeld van gedrag dat deze stijging willens en wetens in de hand werkt.

Een goede kennis moest voor een onderzoek een halve dag in een ziekenhuis worden opgenomen. Aangezien betrokkene op het punt stond naar een andere plaats te verhuizen, verzocht hij om een afschrift van de beschrijving van de behandeling voor eventueel gebruik in zijn nieuwe woonplaats.

Wie schetst zijn verbazing toen op dit formulier was ingevuld dat hij niet een halve dag, maar een week opgenomen was geweest. Toen de patiënt het ziekenhuis hierop opmerkzaam maakte, kreeg hij te horen dat ze dit niet meer konden achterhalen. En daar bleef het bij.

Het is duidelijk dat dit systeem vraagt om oplichting. De zorgverzekeraar kan de juistheid van de declaratie niet beoordelen en de enige die dat wel zou kunnen, namelijk de patiënt, krijgt die normaal gesproken niet te zien.

Vergelijk dit met de andere soorten dienstverlening waar we dagelijks mee te maken hebben. Bij de supermarkt krijg ik automatisch een bon waarop ik kan controleren of ik inderdaad heb gekregen waarvoor ik heb betaald. Bij een willekeurig benzinestation wordt me gevraagd of ik een bon wens te ontvangen, enzovoorts.

Kortom, hier ligt een mogelijkheid om door een simpele maatregel de ziekenhuiskosten terug te dringen: haal de zorgverlening uit de anonimiteit, verplicht ziekenhuizen en andere zorgverleners de patiënt een kopie te geven van de declaratie bij de zorgverzekeraar.

Zelfs al zal niet iedereen de juistheid daarvan controleren, het zal zorgverleners ongetwijfeld
afschrikken van het indienen van frauduleuze declaraties.”

 • Reacties

 • Gillesa | 12/04/13 om 19:38

  Er kan 3 tot 5 miljard bespaard worden op zorgkosten vanwege fraude.Dit blijkt uit het zorg loket fraude opgericht door het PVV kamer lid Klever, er kwamen 500 meldingen binnen op 2 maanden. Dit is het topje van de ijsberg zegt zij.Zijn onze geschokte parlementariërs misschien bereid om hier maatregelen voor te treffen?

 • wenneke | 13/04/13 om 00:33

  Dan moet de kopie van de declaratie die naar de zorgverzekeraar gaat wel leesbaar zijn voor de patiënt, anders helpt het nog niet!
  Dus niet alleen codes van behandeling, maar de feitelijke naam en omschrijving van de gepleegde (be)handeling/het onderzoek.
  En er is ook medewerking van de behandelaar/instelling zijn.

  Misschien kan op deze manier ook een deel van de verspilling in de zorg worden aangepakt?!

 • atie | 10/05/13 om 18:39

  waar zijn zij mee bezig zakken vullen en nog gemeen ook en wij maar zuinig doen waar gaan wij heen met dit land het is vreselijk,gaat zorggeld naar buitenland de doktoren ver rijken zich. aan pakken die handel en niet langer lullen

 • forever | 22/12/13 om 03:17

  Dag, ik heb nog een paar miljoen gevonden aan PGB fraude, zie de website http://www.de-zorgfraudulent.nl/

 • Francis | 22/12/13 om 13:41

  Hoe lullig het ook klinkt, met alle graaiers aan de top hier in nederland krijgt een bepaalde groep zorg gevers het goede voorbeeld hoe de eigen zakken gevuld kunnen worden……….. forever ik dank je voor je link, ik ken een aantal mensen die ook door dit soort instellingen in de mangel zitten, en zou graag zien dat ze eruit komen, ik wens jou heel veel kracht om je niet te laten intimideren door deze groep graaiers

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen