Sprookjes van SNS dochter 

ASN Bank

Net zo keurig bedrieglijk als andere banken.

Gelezen: Vrij Nederland, Trouw

ING met Oranje-jokken, ABN Amro met de staat als aandeelhouder, Rabobank met de kop in het dopingzand en SNS Reaal met vastgoedwaanzin; grootbanken verdienen een gezond wantrouwen.

Nee, dan de idealistische ASN Bank. Daar kun je je teveel aan centjes kwijt en toch je geweten sussen. Bovendien: Femke Halsema houdt er toezicht op.

ASN Bank heeft 45 procent van de 10 miljard spaargeld belegd in hypotheken, veelal via moeder SNS Bank. Naar ‘duurzame energie’ gaat 190 miljoen euro, 2 procent. De rest

2,5 miljard in staatsobligaties
1,8 miljard euro naar banken, overheden, onderwijs en energiebedrijven;
400 miljoen naar de zorg
300 miljoen naar woningbouw.

Vrij Nederland: “‘Honderd procent!’ De duurzaamheidsbaas van ASN Piet Sprengers aarzelt geen seconde op de vraag welk percentage van de bijna tien miljard euro die de bank beheert een duurzame bestemming heeft…

Over de hypotheken bij SNS zegt Sprengers: “Dat geld zit allemaal in hypotheken voor mensen met weinig inkomen. Ik weiger dat ‘niet duurzaam’ te noemen.”

Alle miljarden die ASN aan moeder SNS uitleent, worden gebruikt voor hypotheken met een gemiddelde waarde van tachtigduizend euro. Sprengers: “Ik kan dat regel voor regel verantwoorden.”

Hoogleraar Bert Scholtens vindt hij het verhaal over die tachtigduizend euro ongeloofwaardig. VN: “De hoogleraar wijst erop dat in het laatste jaarverslag van ASN uit 2011 is te vinden dat de hypothekenlening aan de SNS Bank met 1,2 miljard is gegroeid ten opzichte van het jaar daarvoor.

Een simpel rekensommetje leert dat er dan in één jaar 15.000 hypotheken met een gemiddelde waarde van 80.000 euro bij zijn gekomen. ‘U weet ook dat de hypotheekmarkt op zijn gat ligt,’ zegt Scholtens. ‘Zoveel nieuwe hypotheken heeft SNS echt niet verschaft.’”

 • Reacties

 • pierre | 09/02/13 om 01:38

  Is Bert Scholtens de Pieter Lakerman van de ASN of zo? Is deze zogenaamde hoogleraar er gewoon op uit een bank om zeep te helpen, of is hij gewoon een gefrustreerde mislukkeling die op zijn p.k is getrapt omdat hij met zijn idiote uitspraken niet serieus genomen word door de mensen die er toe doe in de financiele wereld?

 • Peter van den Berg | 09/02/13 om 12:08

  Femke Halsema wilde Lucia de B. ook van de BIG-list laten schrappen middels gelegenheidswetgeving. Bij het aanzitten bij Pauw & Witteman keurde mr. Stijn Franken, de advocaat van Lucia de Berk – ook met haar volledige naam aanwezig – het valse wijf Femke van Gif Links geen blijk waardig.
  Ze keek bij die gelegenheid ook nog zeer vals.
  Rutger Castricum had bij zo’n gelegenheid van haar een Vogelaartje gemaakt. Niet Pauw & Witteman. Het door de Oranje-Staat goedgekeurde opinie-project loopt aan het handje van de Oranje-Staat. lees PvdA-VVD, lees ASN.

 • Rosh | 16/02/13 om 09:42

  Waar het klanten van de ASN-bank om gaat is dat hun geld in ieder geval NIET in wapens, kernenergie, olie, mijnbouw, bio-industrie, kinderarbeid en dictatoriale regimes e.d. wordt gestoken!

  Dat is iets wat je van de andere banken (op de Triodos-bank misschien na) niet kan zeggen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen