Nepnieuws doet het weer goed in de mallemolen 

De Scheveningse Pier onder een moskee

Of andersom. Maar hoe dan ook een verzinsel, tot treurnis van de PVV.

Gelezen: Trouw

Omroep West: “DEN HAAG – Wordt de Pier een moskee? Als het aan de Stichting Al Sahab ligt wel. De stichting, die naar eigen zeggen sinds twee maanden in Nederland actief is om de band tussen Europa en de islam te verbeteren, zou zich hebben gemeld bij de curator van de Pier.”

En De Telegraaf:

‘Moskee op Scheveningse Pier’
Den Haag – Er moet een moskee komen op de failliete Pier van Scheveningen. Dat plan heeft de Stichting Al Sahab, die de band tussen Europa en de Islam zegt te willen verbeteren.

De internationale stichting werkt samen met moslimgemeenschappen in onder meer Duitsland, Engeland en Frankrijk en is sinds twee maanden ook in Nederland actief. Al Sahab heeft zich volgens woordvoerder Nordin Ifrandi al gemeld bij de curator, meldt Omroep West.

Al Sahab zou in contact zijn met ene Omar Abdullah, een rijke sjeik ut Saoedi-Arabië. Die zou bij de veiling van de Pier in maart een bod willen uitbrengen.

Naast een moskee moet er ook een bezoekerscentrum komen voor een “ongedwongen kennismaking” met de Islam. “Denk aan eethuisjes met Oosterse gerechten”, zegt Ifrandi tegen de regionale omroep. “Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je in je badpak naar binnen gaat. Daar gelden onze normen.” De Pier zou wel zijn authentieke karakter moeten behouden.

Curator Marc Udink ontkent iets gehoord te hebben van de stichting. “Maar het staat iedereen vrij een bod te doen tijdens de veiling,” zegt hij tegen Omroep West. “Mij maakt het niets uit, ik ben er in de eerste plaats om de belangen van de schuldeisers te dienen.” De suggestie dat het om een stunt zou gaan om de prijs op te drijven, ontkent hij ten stelligste.

De gemeente Den Haag denkt niet dat het plan erg kansrijk is. Een godshuis past volgens een woordvoerster niet in het bestemmingsplan.

De PVV heeft Kamervragen gesteld aan de ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Asscher (Sociale Zaken). “Een moskee in de zee is prima, maar niet op de Pier,” aldus PVV-leider Geert Wilders.

Met film durbij:

Wilders: Saoedie-Arabië is een ‘boevenland’ en ‘een moskee in de zee prima maar niet op De Pier’. Wilders houdt, na een suggestie van de verslaggever van Novum, wel rekening met een grap. Om het nog wat curieuzer te maken stat er een reclame van De Zonnebloem achter met een beroep op naastenliefde.

Kamervragen

De kamervragen ‘2013Z01951’ van de leden Van Klaveren en Wilders (beiden PVV) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de mogelijke komst van een moskee op de Pier in Scheveningen.(ingezonden 1 februari 2013)

1 Kent u het artikel ‘Moskee op Scheveningse pier’?

2 Klopt het bericht dat de stichting Al Sahab de pier in Scheveningen wil kopen om er een moskee op te zetten?

3 Deelt u de visie dat er nooit een moskee op de pier van Scheveningen mag komen? Zo neen, waarom niet?
4 In hoeverre bent u bereid alles op alles te zetten om te voorkomen dat dit typische stukje Nederland wordt geïslamiseerd door de komst van een moskee?

Halve Maan

Het project was een verzinsel van de omroep NTR met het programma De Halve Maan toe. De redactie was volgens eindredacteur Selli Altunterium benieuwd hoe er op zo’n plan gereageerd zou worden. Een redacteur die zich voordeed als woordvoerder van de fictieve organisatie Al-Sahab kwam donderdagavond in een uitzending van Omroep West

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen