Vestiabaas op de korrel 

Erik Staal

Op de valreep in 2012 nog voorgoed op Leugens.nl.

Verklaring Vestia, Interview Gerard Erents

Mea culpa. Er was geen gelegenheid om in 2012 Leugens.nl voortdurend goed bij te houden. Zo ontsnapten de nodige mannen en vrouwen die goed konden liegen en bedriegen aan een welverdiende plek in de eregalerij.

Dankzij de verklaring van Vestia en een mooi interview in NRC Handelsblad komt Erik Staal alsnog hier in beeld. De verklaring:

“Vestia is een procedure bij de Rotterdamse rechtbank begonnen om het besluit van de omstreden financiële toekenning van € 3,5 miljoen die oud bestuurder Erik Staal bij zijn vertrek heeft ontvangen, nietig te doen verklaren, dan wel te vernietigen.

…In opdracht van Vestia is door Integis een forensisch onderzoek uitgevoerd naar de gang van zaken rond de arbeidsvoorwaarden van Staal. Het onderzoek laat zien dat er regelmatig sprake is geweest van besluitvorming in strijd met de statuten en interne regels, gebrekkige verslaggeving en onvoldoende toezicht van toenmalige commissarissen.

Een eerste stap die nu wordt genomen is een voorlopig getuigenverhoor. Hoewel het Integisonderzoek reeds aanknopingspunten biedt voor een procedure zullen onder ede af te nemen verhoren duidelijkheid kunnen geven met betrekking tot tegenstrijdige verklaringen, informatie opleveren van enkele personen die niet aan het onderzoek hebben meegewerkt en lacunes invullen in de herinnering van enkele geïnterviewden.

Naast het Integisonderzoek naar de arbeidsvoorwaarden van Staal lopen er nog onderzoeken naar creditcardtransacties, handel met eigen BV´s, enkele vastgoedtransacties waar Vestia bij was betrokken en naar de totstandkoming van de derivatenportefeuille.”

Boerenlullen

Het interview met Ehrents gaat over 600.000 euro niet verantwoorde creditcarduitgaven van Erik Staal, orders van Vestia aan bedrijven waarin Erik Staal een belang had. Over de miljardenspeculaties onder Staal door Marcel de V. suggereert Erents omkoping van De V. door banken al is die niet aan te tonen. Ze fêteerden hem in elk geval zeer uitgebreid.

Over Staal: “Hij heeft zelf alle contracten getekend. Erik Staal is een heel slimme man. Niet iemand tegen wie je zegt: je mag bij dat kruisje tekenen.” Over Staal’s opvatting over bestuurders van andere corporaties: “…voor Erik Staal waren de anderen gewoon boerenlullen, op zijn Amsterdams gezegd.”

De advocaat van Staal, Jurjen Lemstra zei tegen NRC, dat Erents “bewust een verkeerde voorstelling van zaken” geeft en er sprake is van “stemmingmakerij”.

Boeiend in het interview van Eppo König met Erents over de cultuur van Vestia om de waarheid te ontwijken: “Er is een ontkenningsfase geweest bij Vestia. Net als Erik Staal zagen ze het probleem niet. Als het Waarborgfonds Sociale Woningbouw maar nieuwe leningen wilde borgen, en als de rente zou stijgen, dan was er niets aan de hand. En Staal was heilig in de organisatie.

…Zelfs binnen de directie zei iemand: ‘Ach, als we zo veel verlies hebben, dan maakt het toch ook niet uit als we dit of dat doorzetten’.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen