Vergelijkbaar met de Oost-Europa destijds 

Europese democratie

De Europese Unie zelf voldoet niet aan de democratische normen voor toetreding tot de Europese Unie.

Gelezen: Commentaat henryk Broder, vertaald door E.J. Bron

Hoe moeilijk is het om de feiten van de Europese democratie onder ogen te zien en te verklaren. Niet voor Henryk Broder van Die Welt die afgelopen donderdag schreef

Die EU löst keine Probleme, sie ist das Problem met daarin de zin: “Wir erleben die letzten Tage Europas. Nicht im physischen, eher im philosophisch-metaphorischen Sinne. So wie Karl Kraus in seinem 1922 erschienenen Monumentalwerk “Die letzten Tage der Menschheit” vorhersah, so liegen “Die letzten Tage Europas” unmittelbar vor uns. Nein, sie liegen nicht einfach da, sie springen uns geradezu an.”

In de Volkskrant werd het einde van europa de kop: We beleven de laatste dagen van Europa. Verder met de vertaling van dit prachtige stuk dat de EU vergelijkt met Oost-Europa vroeger. Ik heb er een poosje mogen verblijven en Broder schetst volgens mij een treffend beeld. Voorbeeld uit de vertaling van Bron:

“De president van het Europese Parlement, Martin Schultz, is een opgewekte Rijnlander, met wie men iedere week vrouwencarnaval zou willen vieren. In zijn vorige leven was hij burgemeester van de gemeente Würselen bij Aken en in deze eigenschap, zo lezen we op Wikipedia, “vooral verantwoordelijk voor het plezierbad Aquana”; gezien de begrotingssituatie van de stad zou deze beslissing intussen “kritisch bekeken” worden. Wat betekent: het plezierbad kost de gemeente veel geld. Maar daarmee had Schultz zich voor een belangrijke taak in de EU gekwalificeerd.

In zijn kabinet werken een bureauchef, een plaatsvervangende bureauchef, een aantal assistenten en adviseurs; bovendien nog assistenten van de assistenten en adviseurs van de adviseurs, vier perswoordvoerders, een spokesman, een tekstschrijver, een agendahouder, een kantoorboodschapper, een kamerdienaar en een chauffeur. Al met al 38 medewerkers, die met hem tussen Brussel en Straatsburg heen en weer reizen. De onvervalste hofstaat van een eurocraat.

Zoals het toeval wil, hebben Hamed Abdel-Samad en ik onlangs een bezoek gebracht aan Martin Schultz om hem te interviewen voor een aflevering van onze tv-serie Europa-Safari. Daarbij zei hij o.a. de volgende zin tegen ons: “Als de EU een staat zou zijn en een verzoek zou doen tot toetreding tot de Europese Unie, dan zou het verzoek worden afgewezen. Wegens gebrek aan democratische substantie.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen