Schaamte en verbeten woede van een spijtoptant 

Tyler Hamilton over Hein Verbruggen

Wachten op de bekentenis van de Nederlandse wielerbaas.

Gelezen: Volkskrant

Tyler hamilton was de belangrijkste getuige over de dopingpraktijken van Lance Armstrong, en schreef in 2012 The Secret Race (De wielermaffia). Wierverslaggeefster Marije Randewijk toog naar de VS om in zijn woonplaats Missoula in bergstaat Montana Hamilton goed te interviewen. Over zijn leugens en bedrog tekende zij op:

“En als je de duivelse dingen aan de kant zet, heb ik dezelfde fouten begaan als Lance en ben ik net zo slecht. Zet je hem achter de tralies, dan draait 80 procent van het peloton de gevangenis in. Ik heb ook mensen om de tuin geleid, ik was ook verblind door het geld, de roem.”

“Je probeert excuses te bedenken. Je probeert jezelf ervan te overtuigen dat iedereen het deed, dus dat het eigenlijk eerlijk was en je niemand aan het bedriegen was. Het kalmeert het geweten. Maar het was een belachelijke gedachte.”

En tenslotte: “Uiteindelijk is het niet zo moeilijk de waarheid te vertellen. En je leven wordt er zoveel beter van.”

Daarmee wordt Hamilton een typisch bewijs van de theorieën van Dan Ariely, ’s werelds belangrijkste leugendeskundige: leugens hangen meet samen met (gebrek aan) schaamte, dan met een kosten-baten afweging. Ook het volgende past erin:

Over Bjarne Riis: “Hij liegt, dat is normaal.”Ik heb ook gelogen en ontkend. Als ik hem de duivel noem, dan was ik ook de duivel. Ik spaar hem een beetje. Ik weet hoe ik me voelde.”

De grootste schuldige volgens Hamilton: Hein Verbruggen, ex-voorzitter van de wielerunie UCI. Maar in een biografie van Rik van Walleghem, verschenen in maart 2018, wordt Verbruggen volledig vrijgepleit van schuld aan dopinggebruik en het vermende door de vingers zien.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen