Politici worden voorzichtig 

Factcheck op een rij

Feitencontrole levert weinig heftige leugens op. Rutte blijft koploper

In mei 2012 lanceerde De Publieke Zaak, opgericht door Mickey Huibregtsen en Pieter Winsemius, The Fact club, met als doel het publieke debat van feiten te voorzien.

Voor de verkiezingen resulteerde dit in een fraaie rij feiten. Opende de campagne, en vooral tijdens debatten, controleert De Fact Club de feiten. Dat lukt goed. Behalve via BNR Nieuwsradio komen de feiten nu aan het licht via Nieuwsuur. De volgende zaken kwamen aan het licht, met de nummers voor de dagen:

1. Fleur Agema en Mona Keijzer:

Fleur Agema: Schippers wil fors ingrijpen in de ouderenzorg. Oma mag onder de brug slapen en in Griekenland nemen ze er nog een ouzootje op!. Onjuist, met een aantekeneing. Tot op heden leveren leningen aan Griekenland geen verlies op, dat kan nog komen.

Onjuist

Mona Keijzer: Zo’n 60, 70 procent van wat wij verdienen komt via Europa. Onjuist. De daadwerkelijk toegevoegde waarde van de export bedraagt 28.8 procent

Onjuist

2. Ronald Plasterk:

““Laten we hem [Rutte] beoordelen op zijn daden. (…) Twee jaar lang heeft hij dit land geregeerd. Daarin is de werkloosheid gestegen tot een maximum, dat hebben we in meer dan 15 jaar niet zo gehad op dat niveau. De economie is tot stilstand gekomen, er wordt geen huis meer verkocht.”

De wetenschapper overdreef.

3. Diederik Samsom:

Op die Spaanse banken (..) staat Nederlands spaargeld en pensioengeld. Als we die banken laten vallen valt dat mee de afgrond in.

De PvdA-voorman hield zich niet aan de exacte feiten

4. VVD, PvdA, D66, CU:
Het MKB is de banenmotor van Nederland. Het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking, 4.5 miljoen mensen, werkt in het MKB

Bewering is juist

5. Mark Rutte: “Wij hebben de hoogste belastingdruk van de wereld. Er is geen land in de wereld waarin je zo snel in het toptarief zit.”

Fabeltje

5. Henk Krol: “Ouderen zijn in de Kamer hun stem verloren. Kijk maar naar de leeftijd van mensen die in de Tweede Kamer zitten. Vroeger zat daar nog een aantal ouderen tussen , nu is dat bijna nihil.”

Fabel

5. Geert Wilders: “De meeste mensen tussen de 60 en 65 werken niet.”

Juist

6. Alexander Pechtold: “Nederlanders werken nu gemiddeld 1377 uur per jaar, dat is het minst van de geïndustrialiseerde wereld.”

Juist

Minister Ivo Opstelten: “Wat wij wel hebben gedaan, dat vind ik ook heel belangrijk, is de high impact crime. Daar gaat het over overvallen. Het aantal overvallen is enorm naar beneden gegaan. Dat is belangrijk. En je hebt ook straatroven, inbraken, geweldsmisdrijven, jeugdcriminaliteit…Jeugdcriminaliteit hebben we behoorlijk goede successen behaald.”

Juist

8. Diederik Samsom: “De bouweconomie in Nederland is 100 miljard euro per jaar. Die is de afgelopen jaren stil gevallen. Sterker, hij is 10 procent gekrompen.”

Eerste is onjuist, tweede is juist

9. Hero Brinkman: “Van alles wat we met elkaar verdienen gaat 62 procent terug naar de overheid.”

Onjuist (45 procent, maar het stijgt wel flink momenteel)

10. Emile Roemer: “Zelfs ondernemers hebben er geen vertrouwen in gehad, consumenten hebben geen vertrouwen, banken durven niks, niemand gaat investeren, mensen gaan op hun handen zitten. Dat is wat er op dit moment aan de hand is.”

Juist

10. Mark Rutte: “We hebben twee grote steunpakketten gegeven. Alles bij elkaar opgeteld loopt dat op tot 240 miljard leningen aan Griekenland.”

Juist

11. Mark Rutte: “Rotterdamse haven, meer dan 300,000 banen indirect of direct van afhankelijk. Het gaat naar de feitencheck, maar er zijn ruim 300,000 banen van afhankelijk.”

Onjuist

11. Jolanda Sap: “Het gemiddeld inkomen van 65-plussers is afgelopen jaren sneller gestegen dan van 65-minners. Ook hebben ouderen gemiddeld veel meer vermogen.”

Juist

12. kersen pikken:

Voorbeelden van politici die onderzoek en feiten naar hun hand zetten. (Of dat niet de kunst van politiek was?)

Nog wat meer uit Nieuwsuur:

Sybrand Buma: “Niets doen betekent dat 80 procent van de Nederlanders straks zorgtoeslag krijgt.”

Onjuist

Emile Roemer: “Hoofdagent en lerares verdienen samen nooit 80.000 euro.”

Onjuist, na 11 jaar beiden full-time werken 80.000 euro

Wilders: “Europa kost Nederland 40.000 euro per gezin.”

Onjuist, 77 miljard garanties + jaarlijkse EU-bijdrage = 4.800 euro per Nederlander en voor een gezin met 2 kinderen zo’n 20 mille

Onjuist

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen