Criminele organisatie? 

Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg

Ex-rechters afgeluisterd bij mobiliseren juridische vriendjes en De Telegraaf.

Gelezen: NRC.nl en NRC Handelsblad.

Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg, de voormalige Haagse rechters verdacht van meineed, zijn twee jaar lang door de rijksrecherche onderzocht en daarbij een periode afgeluisterd. Dat bracht een aantal onfrisse handelingen van de heren aan het licht, die zijn gelekt naar Marcel Haenen en Tom Kreling van NRC Handelsblad.

Westenberg

Westenberg wilde met stukken onbetrouwbaarheid aantonen van de voormalige griffier van de Haagse rechtbank. Dat is de ex-lief van Kalbfleisch, Marlous van der Togt, de belangrijkste getuige in de zaak van meineed in de Chipsholzaak.

Westenberg voerde met ex-collega’s gesprekken over mogelijkheden om Van der Togt zwart te maken.NRC: “Hij [Buddendijk] moet allerlei dingen voor mij proberen uit het archief te krijgen…Dat het dan toch handig is als ze niet meer bij de rechtbank werkt. Nee, ik pak haar wel.”

Met een juridisch medewerkster heeft hij een mol bij de Haagse rechtbank, In een sms aan Westenberg: “Als je haar dossier (van de griffier) nodig hebt, moet je snel zijn.”

Benodigde stukken zijn hem naar eigen zeggen ook verstrekt door de directeur bedrijfsvoering van de Haagse rechtbank, Hans Buddendijk. Buddendijk zei tegen NRC dat Westenberg die stukken niet heeft gekregen en dat degenen die de sms stuurde hartstikke fout zit.

Kalbfleisch

Kalbfleisch vroeg de OM-baas om de strafzaak tegen hem te stoppen, daar de beschuldigingen ‘kletskoek’ vormen”. Hij dat in een bericht met cc naar minister Ivo Opstelten van Justitie. Hij benadert ook andere bevriende rechters om mee te werken aan ontslasting van zijn zaak en meldt steunbetuigingen uit VVD-kringen.

Zijn pr-bureau Sparrow & Partners brengt hem in contact met Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs gedurende een privé etentje van Jeroen Sparrow en Paradijs. NRC verhaalt over overleg tussen het pr-bureau en de krant over een gunstig stuk over Kalbfleisch en suggereert dat Telegraaf-journalist Harry van Gelder vervolgens gezwegen zou hebben over vervolging van Kalbfleisch. Deze ontkent dat.

Marlous van der Togt schreef in 2007 aan Nieuwe Revu een (toen anonieme) brief waarin staat Westenberg negatief over Chipshol oordeelde op verzoek van Pieter Kalbfleisch die bevriend was met de opponent van Poot, Harry van Andel.

Echter, juist die inhoudelijke kwestie wordt niet bewezen geacht. NRC schrijft dat het OM-onderzoek geen bewijs opleverde dat de familie Poot bewust benadeeld is. De aanklacht van belangenverstrengeling vervalt, die van meineed over hun al dan niet ‘speciale vriendschap’ resteert.

De conclusie leidt tot ontsteltenis bij de familie Poot, die meent dat ook de NMa opzettelijk nadelig oordeelt over Chipshol.

 • Reacties

 • konig ludwig | 08/09/12 om 18:17

  wat gemeen

 • Quirine de Kok | 30/05/13 om 17:34

  Witteboordcriminelen, hoe lang en hoe veel nog, pfff.

 • Carla | 01/06/13 om 06:22

  De corruptie in Nederland heeft zich tot alle haarvaten verspreid, om enige integriteit terug te brengen zou een VN interventie zeker nodig zijn.

 • Onno Dekker | 24/11/13 om 20:54

  Hoe kleiner een land hoe kleffer de kliek.
  Alle zaken waar de staat (wat dat dan ook mag zijn)
  in het gevaar komt worden gerekt, gestrekt en gedraaid,
  van Spijkers tot Oltmans tot Chipshol.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen