Zorgargument aangedikt 

Diederik Samsom ook

Samenwerking ziekenhuizen te florissant voorgesteld.

Gezien: Nieuwsuur, persbericht ziekenhuizen

PvdA-lijsttrekker Samsom deed onjuiste uitspraken over ziekenhuizen in Eindhoven gedurende het debat van donderdag bij Knevel & Van den Brink:

“”In de regio Eindhoven zijn ziekenhuizen met elkaar gaan samenwerken in plaats van met elkaar gaan concurreren. Dat is ingewikkeld in dat systeem van marktwerking want dan moeten ze de Nederlandse Mededingingsautoriteit uitschakelen maar dat is ze gelukt. En er wordt gebudgetteerd en wat gebeurt er; er wordt meer zorg geleverd; de wachtlijsten nemen af. De kwaliteit van de zorg neemt toe. Dat is op dit moment gaande in Nederland.”.

Samsom zei het om aan te tonen dat het door de door het kabinet beoogde concurrentie in de zorg niet werkt.
Bestuursvoorzitter Rob van ’t Hullenaar van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven ontkende in Nieuwsuur het verhaal van Samsom. We is er een experiment in voorbereiding van het St. Anna Ziekenhuis, het Catharina Ziekenhuis en het Máxima Medisch Centrum.

In een bericht stellen de ziekenhuizen: “De Eindhovense ziekenhuizen St. Anna Ziekenhuis, Catharina ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum werken volledig conform de richtlijnen van de Nederlandse MededingingsAutoriteit (NMa). Dit wil zeggen dat er géén algemene afspraken op regionaal niveau tussen de drie Eindhovense ziekenhuizen bestaan. Laat staan dat er regionaal gebudgetteerd wordt.”

Samsom was ernstig in verlegenheid gebracht, daar hij in het betreffend debat premier Rutte aanviel op leugens. Volgens Samsom heeft hij de zorgsamenwerking “iets te enthousiast voorgesteld”, maar dat zijn argument tegen marktwerking bij ziekenhuizen en het versoepelen van mededingingsregels hetzelfde blijft.

 • Reacties

 • Kees | 02/09/12 om 17:25

  Ik betwijfel of Samsom wel gelogen heeft. Het is grotendeels waar wat hij zij.

  http://eindhoven.dichtbij.nl/gezondheid/catharina-en-mmc-positief-over-mogelijkheden-samenwerking

  ‘Zo gaan de ziekenhuizen over op een nieuwe financieringssystematiek en wordt de marktwerking voor ziekenhuizen uitgebreid. Ook de financiering van medisch specialisten zal helemaal anders worden.

  Naast de onduidelijkheid die het nieuwe financiële systeem met zich meebrengt, bestaat er ook onzekerheid over de rol van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De spelregels voor concurrentie die het NMa hanteert, blijken lastig te verenigen met de wens van de ziekenhuizen om samenwerkingsverbanden te sluiten. Daarvoor gaan het Catharina Ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum de komende tijd op zoek naar oplossingen.’

 • Paul | 07/09/12 om 08:43

  Er is een zeer groot verschil tussen iets niet helemaal goed weergeven, omdat je je er blijkbaar niet voldoende in hebt verdiept én bewust liegen in de hoop kiezers te winnen of anderen in een kwaad daglicht te stellen. Dat laatste is verwerpelijk, het eerste een beetje dom.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen