Filosoof Hans Schnitzler: 

‘Opiniepeiler is kletskous en onruststoker’

En de media misleiden het volk met de virtuele verhoudingen.

Gelezen: Volkskrant, 13 juni 2012, Column Hans Schnitzler

Uit de prachtige column:

“Met de opiniepeiler hebben we een eigentijdse wichelaar in huis die net als zijn voorgangers een einde moet maken aan alle onzekerheid. Wat de sjamaan met amuletten en bezweringsformules op kleine schaal probeerde, probeert de peiler met enquêtes en statistiek op grote schaal: het onvoorspelbare voorspelbaar maken en het onzichtbare zichtbaar.

Dat peilers met hun onafgebroken peilingen van politieke preferenties de verwarring en onrust juist vergroten, heeft niet zozeer met hun rekenmethoden te maken als wel met het object ervan: de mens en zijn subjectieve voorkeuren…

…Feitelijk komt dit doordat de opiniepeiling het zwakzinnige zusje van de statistiek is. Dag in dag uit meten van om en nabij 3.000 meningen en statistisch niet relevante stemmingswisselingen om de haverklap met een roeptoeter verkondigen, staat op gespannen voet met de wetten van de statistiek.”

  • Reacties

  • ayem | 08/07/12 om 11:23

    opiniepeilers zijn gewoon manipulators volgens mij, die meneer de hondt doet aan allerlei tv programma’s mee en zou dan onafhankelijk onderzoek doen????
    volgens mij gebruikt hij alles en iedereen om zijn doel te bereiken.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen