Notoire jokkebrok? 

Dirk Smeesters 2

“Ik Stapel leugens op leugens.”

‘Ik heb niks verzonnen’, staat als kop boven een interview met Smeesters in de Belgische krant De Standaard. En daarin: hij heeft wel onwelgevallige cijfers weggelaten zondert dat te melden, maar “Ik heb niets verzonnen.”

Vaste lezers van Leugens.nl wisten het al: na een eerste leugen volgt vrijwel altijd een tweede, meestal een ontkenning van de eerste.

En ook uit De Standaard: “De mysterieuze klokkenluider is dan toch bekend. Het is de Amerikaan Uri Simonsohn die professor Dirk Smeesters ontmaskerde. Simonsohn maakt er een sport van gesjoemel in psychologisch onderzoek te onthullen. ‘Smeesters is nog maar het begin.’ ”

Uri werkt als ‘Assistant Professor of Operations and Information Management’ aan Wharton in Pennsylvania. Daar is bewijsvoering om gedrag te meten of te voorspellen één van zijn onderwerpen.

Simonsohn stuurde e-mail correspondentie met Smeesters naar de Volkskrant. Smeesters: “Er is een kans dat ik wat fouten heb gemaakt in het noteren of een vraag goed of verkeerd was beantwoord, in het uitrekenen van de totalen, of zelfs dat ik de verkeerde cijfers van de invulformulieren heb overgetypt.”

En uit de krant: “Pas nadat Simonsohn de Rotterdammer erop wees dat dat helemaal niet kan – willekeurige tikfouten zouden de onderzoeksuitkomsten juist moeten afzwakken in plaats van één kant op duwen – stelde Smeesters zijn verklaring bij. Simonsohn: ‘Het lijkt mij mogelijk dat toen Dirk besefte dat zijn eerste verklaring (tikfouten) niet overeenkwam met de cijfers, hij een andere verklaring probeerde. Maar dat is natuurlijk speculatie.'”

We zitten al aan drie fases van leugens. De haan kraait luid voor Dirk.

Echter, met Simonsohn is Smeesters het wel eens dat gesjoemel met data in de sociale psychologie schering en inslag is.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen