Zwijgen is goud 

Sportkakelkunde

Er wordt in de media wat afgekakeld over dat prachtige spelletje voetbal. De NOS en de Volkskrant struikelen over hun statistiek.

Over NOS Studio Sportzomer EK voetbal: “Het EK-lab had ‘het gemiddelde balbezit van de Denen in de laatste vriendschappelijke wedstrijden’ geturfd. De bedoeling is vermoedelijk dat de kijker het zelf even extrapoleert naar de komende situatie. Uit de toverdoos: ‘Nederland schiet maar liefst 22 procent van de doelpogingen raak, het hoogste rendement van alle EK-deelnemers. Denemarken staat zevende, met 13 procent.’

Nog geen anderhalf uur later bleek dat hele cijferfetisjisme 100 procent op drijfzand te berusten. Bewezen onzin.”

Dat schrijft Jean-Pierre Geelen, recensent van de Volkskrant, in een column onder de kop ‘ Het cijferfetisjisme bij de NOS blijkt 100 procent pure waanzin’

De krant kan er zelf ook wat van als het om de cijfers gaat. Has van Vlokhoven, student te Tilburg, schreef een vermakelijke ingezonden brief in de Volkskrant:

“Willem Vissers schrijft in het artikel ‘Gemiddeld 27, de ideale leeftijd om toe te slaan’ (Sport, 8 juni) dat de gemiddelde leeftijd van de winnaar van een landentoernooi tussen de 26 en 29 jaar ligt.

Aangezien de gemiddelde leeftijd van het Nederlands elftal nu 27 jaar is, is dit volgens de schrijver het moment om toe te slaan.

Maar als we deze statistiek eens nader analyseren zien we dat tijdens het EK van 2008 de gemiddelde leeftijd van ieder team tussen de 26 en 29 lag.

Op het WK van 2010 hadden 26 van de 32 teams en in 2004 13 van de 16 teams een gemiddelde leeftijd tussen deze twee waarden.

Het kan dus niet verwonderlijk zijn dat de gemiddelde leeftijd van de winnaar tussen de 26 en 29 jaar ligt als de gemiddelde leeftijd van vrijwel ieder team tussen de 26 en 29 jaar ligt.

Dat het Nederlands elftal dit jaar een gemiddelde leeftijd van 27 heeft wil dus niks zeggen over de kans dat het Europees kampioen wordt, vooral aangezien er nog 13 andere teams zijn met een gemiddelde leeftijd in deze categorie, die ook op dit moment moeten toeslaan.

Overigens heeft het Duitse team een gemiddelde leeftijd van 25, dus weten we zeker dat zij geen kampioen zullen worden, toch?”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen