Christenunie weet er raad mee 

Robin Linschoten en Alexander Rinnooy Kan

Lobbyisten voor online gokken.

Gelezen: NRC Handelsblad, Voorjaarsnota 2012, versie Tweede Kamer
In de voortreffelijke rubriek ‘Op wie moet je letten om Den Haag te begrijpen?’ legt Tom-Jan Meeus bloot hoe de hazen lopen in politiek Den Haag.

Deze week kreeg hij een tip om nog eens te kijken naar pagina 32 het ‘Lenteakkoord’ (elders in de krant wordt over de titels ‘Lenteakkoord’ en ‘Kunduz-akkoord’ moeilijk gedaan, het is simpelweg de ‘Voorjaarsnota’). De complete tekst is gewoon beschikbaar.

Op deze pagina staat de opheffing van de Dierenpolitie, maar ook de post ‘Terugdraaien opbrengst licenties’ met een negatief gevolg van 10 miljoen euro. “…de kleine geschiedenis die erachter schuilgaat rekent af met een hardnekkige mythe over de nieuwe politiek: dat lobbyisten in Den Haag de dienst uitmaken.”

De VVD en staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) boekten eerder 10 miljoen euro als de verwachte opbrengst van de verkoop van vergunningen voor online gokken, na liberalisering van de markt.

Robin Linschoten, ex-VVD-politicus, was lobbyist voor de onlinegokbedrijven. Hij trof argwaan en er kwamen voorstellen voor strenge regels. Daarop weerden goede doelen zich, die vreesden voor opbrengsten van loterijen. Zijn bonden Alexander Rinnooy Kan, de machtigste der machtigen, volgens NRC voor hun kar.

Carola Schouten, financieel woordvoerder van de ChristenUnie, maakte gehakt van de lobby’s. Exit liberalisering gokmarkt.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen